Ga naar inhoud

13 januari 2022Gezondheid

De roze en de grijze wolk: Willemijn vertelt over haar kraamperiodes

De kraamtijd. Één van de meest bijzondere periodes in je leven. Geen week is zo magisch, liefdevol, rauw, kwetsbaar, vermoeiend, onwennig, onwerkelijk en vertrouwd tegelijk. Willemijn maakte het vier keer mee en ervaarde ook dat elke kraamweek anders is. “Ik heb beide wolken leren kennen: de roze en de grijze.” Ze deelt haar tips voor een fijne kraamtijd én voor wanneer de kraamweek niet zo roze is als dat je van te voren hoopt.

Willemijns kraamtijd x 4

Willemijns eerste zoon, Jelle, werd geboren op 12 november 2015. “Ik was 25 jaar en de hele zwangerschap had ik op een roze wolk geleefd. Ik genoot intens van het zwanger zijn en keek enorm uit naar moeder worden. Al mijn hele leven wist ik dat ik moeder wilde worden en nu was het eindelijk zo ver! Maar toen ik na twee uur persen uitgeput mijn zoontje op mijn borst kreeg, was er niets. Geen liefde, geen tranen, geen gelukzalig gevoel. Hooguit wat verwondering over dat ik het geflikt had en opluchting dat het er op zat. Maar die moederliefde waar ik iedereen altijd over hoorde voelde ik niet”, vertelt ze eerlijk.

Daarnaast ging het ook nog eens niet goed met Jelle, het drinken kwamen niet goed op gang en hij raakte vermoeid en suf. Een opname in het ziekenhuis volgde. “In het ziekenhuis lag mijn baby aan slangetjes, werd hij lek geprikt met infuusnaalden en een sonde en slingerde ik mezelf aan een kolfapparaat om de melkproductie verder op gang te helpen. Gelukkig ging het na drie dagen al een stuk beter met onze kruimel en mochten we - toen hij 7 dagen oud was en goed aangesterkt - weer naar huis. Eenmaal weer thuis probeerden we met hulp van onze lieve kraamverzorgende weer een beetje op die kraamwolk te krabbelen, maar we bleven nog lang onzeker. Niet de beste start voor een eerste keer en het tekende de eerste maanden in mijn moederschap”, vertelt Willemijn.

Toen ze voor de tweede keer zwanger was, had ze dan ook geen enkele verwachting. Al hoopte ze natuurlijk nu wel die roze wolk mee te mogen maken. Op 31 januari 2017 beviel ze thuis van haar tweede zoon, Gijs. En zo soepel als de bevalling ging, ging ook de kraamweek deze keer. Gijs dronk en groeide goed en keek nieuwsgierig om zich heen. “Een lactatiekundige hielp me met borstvoeding geven, de kraamverzorgende ondersteunde ons in alles en mijn verloskundige wakkerde mijn zelfvertrouwen aan. Heus niet alles ging perfect. Ik vond borstvoeding geven niet gemakkelijk, de vaatwasser ging kapot en onze peuter kreeg buikgriep, maar we voelden ons gelukkig. Moe, maar heel gelukkig! Het was de start die ik iedere ouder en baby gun en ik ben dankbaar dat ik een week als deze mee heb gemaakt.”

De derde kraamweek werd er eentje waarvan je hoopt dat geen enkele ouder die hoeft mee te maken. Op 27 maart 2020 beviel Willemijn van haar derde zoon. Krijn had een zeer ernstige hartafwijking en werd stil geboren. “We kwamen thuis met een kindje in een kistje en toen we hem na drie dagen wegbrachten naar het crematorium had ik lege armen, kraamverband in mijn onderbroek en borsten vol melk. Het was zó dubbel. Mijn lichaam maakte melk aan om mijn baby te voeden, maar ondertussen was die baby niet meer bij ons. Het was een moeilijke periode, maar toch denk ik ook met dankbare gevoelens terug aan alle liefde en steun die we van onze omgeving kregen en de zorg van vele zorgverleners die bij onze situatie betrokken waren. Juist als het niet goed gaat, is goede zorg extra belangrijk, leerde ik.”

En toen kraamweek nummer vier! De aanloop was beladen, na het verlies van Krijn. Maar op 10 februari vorig jaar, toen heel Nederland op de schaatsen stond, werd Siep geboren. Wederom een thuisbevalling, in het bijzijn van zijn vader, de verloskundige en kraamverzorgende. “Ik had me voorbereid op wederom weer een pittige kraamtijd, maar het werd juist zo’n bijzondere week! Het vertrouwen dat we hadden toen we voor de derde keer een baby verzorgden, mijn moederinstinct waarop ik blind durfde vertrouwen, de kennis die we hadden omdat we dit twee keer eerder hadden gedaan en de dankbaarheid voor een gezond, levend kindje in ons gezin, zorgden voor een week vol rust, liefde en verwondering (en een borstontsteking, dat dan weer wel). Ik bracht de week grotendeels door in bed, we genoten van maaltijden die vrienden en familie voor ons langs brachten en namen alle tijd om te cocoonen. Een prachtige afsluiter na vier kinderen gekregen te hebben.”

Willemijns tips voor de kraamtijd

Je begrijpt, na vier baby’s heeft Willemijn heel wat kraamtijdtips verzameld. Haar vier belangrijkste tips op een rijtje:

1. Kook vooruit

Ik herhaal: kook vooruit! Zorg dat je vriezer gevuld is met maaltijden die voedzaam en makkelijk op te warmen zijn. De eerste weken met je baby staan in het teken van voeden, verschonen, wiegen en dat minimaal keer acht op repeat. Je komt nérgens aan toe. En dan is het echt heel fijn als je een vriezertje vol eten hebt, zodat je daar in elk geval niet meer om hoeft te denken.

2. Maximaal rusten

Iets wat ik pas de vierde keer deed, maar bij kind één al had willen doen achteraf: maximaal rusten. Wist je dat in veel culturen het gebruikelijk is dat de moeder de eerste paar weken, soms zelfs 40 dagen, in de slaapkamer of in huis doorbrengt en de familie zorgt voor het huishouden? Rust voor de kraamvrouw is in veel niet-Westerse culturen het devies en daar mogen wij Nederlandse vrouwen echt een voorbeeld aan nemen. Focus je de week dat de kraamverzorgende er is op je eigen herstel en de zorg voor je baby. Laat alle andere zaken over aan je partner, kraamverzorgende en familie of vrienden. Laat je ontzorgen, zodat jij voor jezelf en je baby kunt zorgen! Het betaalt zich terug in een sneller herstel (mijn bekkenfysiotherapeut vertelde me dat de eerste 7 dagen bedrust houden belangrijk is voor een goed herstel van je bekken en bekkenbodem). En ook na die eerste zeven dagen is je kraamtijd niet voorbij! Daar staan zes weken voor en die zijn er niet voor niets. Je lichaam moet zich herstellen van een marathon, dus gun haar de tijd om te herstellen!

3. Weet wat je kunt verwachten!

Dat is natuurlijk niet makkelijk als je zwanger bent van je eerste kindje. Maar wat voorbereiding zorgt ervoor dat de periode daarna wat minder rauw op je dak komt. Ik had me vooral heel erg voorbereid op de bevalling, maar hoe het daarna ging, dat stuk had ik overgeslagen. ‘Zo moeilijk kan het toch niet zijn’, dacht ik. Maar wow, er gebeuren dus een heleboel dingen in zo’n kraamweek. Temperatuur, luiers en voedingen bijhouden. Stuwing, naweeën, voor het eerst naar de wc voor number two, de hielprik, aangifte doen, hechtingen, vloeien… It’s a lot!Deze pagina van Ouders van Nu geeft een goed overzicht van wat je van die eerste week met je baby kunt verwachten.

4. Maak gebruik van de zorg

We zijn in Nederland gezegend met een basiszorgverzekering die alle zorg rondom zwangerschap en geboorte vergoedt, inclusief kraamzorg - de beste Nederlandse uitvinding als je het mij vraagt. Maar niet alleen staan er een verloskundige en kraamverzorgende aan je bed na de bevalling. Er is nog veel meer zorg beschikbaar waar je van gebruik kunt maken als je baby geboren is! Zo krijg je met een aanvullende verzekering ook een consult bij een lactatiekundige (een zorgverleners die alles over borstvoeding geven weet) vergoed, maar ook bijvoorbeeld een cursus kinder-EHBO.

Ook wanneer je op een grijze wolk zit, is er hulp. Schroom niet om angstige, depressieve of bange gevoelens te bespreken met je verloskundige, kraamverzorgende of huisarts. Maar denk ook aan klachten zoals incontinentie, pijn tijdens het vrijen of aanhoudende bekkenpijn. We zijn geneigd om te denken dat het ‘er bij hoort’ en het vanzelf over gaat na een tijdje, maar hierdoor blijven helaas veel vrouwen te lang doorlopen met mentale of fysieke klachten. Loop er niet mee rond, maar maak het bespreekbaar en vraag om hulp.

“Ik hoop dat ik met mijn tips andere vrouwen kan helpen, want ik wens iedere vrouw een bijzondere en liefdevolle start met haar baby toe”, besluit Willemijn.

Wil je meer weten over wat Univé voor jou kan betekenen als je een kindje verwacht?

Lees meer

De foto boven het artikel is gemaakt door Cotton Photography

Deel dit bericht