Ga naar inhoud

15 februari 2024Gezondheid

Kinder EHBO – Een ongeluk zit in een klein hoekje

Nieuwsgierigheid: het is een van de mooiste eigenschappen van kinderen. Het kent geen grenzen en helpt ze de wereld om hen heen te begrijpen. Maar het brengt ook een vorm van onvoorspelbaarheid met zich mee. En waar kinderen zijn, gebeuren nu eenmaal ongelukken.

Meestal in en rondom het huis. Gelukkig zijn het vaak onschuldige ongelukjes maar hoe handel je wanneer er meer aan de hand is?

In en om huis

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker bij kinderen. De meest voorkomende incidenten ontstaan in alledaagse situaties. Een druif waar je je in verslikt, een glas met hete thee dat omvalt of een nare val van de schommel; het zijn gebeurtenissen waarbij de schrik je om het hart slaat. Ze kunnen bovendien naar aflopen als je niet weet hoe je moet handelen.

Kennis geeft rust

Er zijn EHBO-cursussen speciaal gericht op baby’s en kinderen. Tijdens de cursus leer je hoe je op tijd de juiste handelingen verricht, zodat je in geval van nood weet hoe je jouw kind direct kan helpen. Niet alleen interessant en belangrijk voor ouders, maar ook voor bijvoorbeeld opa's en oma's. Met een EHBO-cursus weet je wat je moet doen wanneer er iets misgaat. Bovendien geeft het je rust en vertrouwen: je ervaart een stuk minder stress en zorgen als je weet wat je in welke situatie moet doen.

Van schrik naar opluchting

Grietsje Ruiter uit Joure is moeder van drie kinderen en weet als geen ander hoe het voelt wanneer je kind in nood is. Kort na het volgen van de EHBO-cursus werd ze al snel op de proef gesteld. Wanneer haar oudste een half jaar oud is, verslikt hij zich ernstig in een stukje komkommer. “Ik was die dag alleen thuis met mijn zoontje. Hij sabbelde op een schijfje komkommer, waarvan een stukje losschoot en in zijn keel bleef hangen. Het is vreselijk angstig als zoiets gebeurt. Helemaal als je ook nog alleen thuis bent. Gelukkig wist ik wat ik moest doen en kon ik direct handelen. Ik heb hem direct uit zijn stoel getrokken, hem met zijn buik op mijn onderarm gelegd en tussen zijn schoudertjes geslagen. Iedere seconde leek een eeuwigheid te duren, maar na veel geklop kwam het stukje er godzijdank uit. Mijn zoontje deed daarna alsof er niets aan de hand was, maar ik stond te trillen op mijn benen”, vertelt Grietsje.

EHBO-cursus vergoed vanuit het preventiebudget van Univé

Wij gunnen iedere ouder of verzorger een gevoel van zekerheid als het om de gezondheid en veiligheid van kinderen. Daarom wijzen we je graag op de mogelijkheid om een cursus te volgen vanuit de aanvullende zorgverzekering van Univé. De EHBO-cursus voor kinderen bestaat uit een deel theorie en praktijk. Tijdens de cursusdag oefen je praktijkvoorbeelden en leer je de verschillen tussen EHBO bij volwassenen, kinderen en baby’s. Heb je een aanvullende zorgverzekering Zorg Budget, Zorg Budget Plus, Aanvullend Goed Beter of Best bij Univé? Dan krijg je de EHBO-cursus vergoed vanuit het preventiebudget bij een van de volgende partijen:

  • Oranje Kruis
  • Rode Kruis
  • LIVIS
  • Andere organisaties die werken volgens de Nederlandse richtlijnen voor EHBO. Het is belangrijk dat de organisator dit aangeeft op het certificaat.

Weet jij wat je moet doen als je kind hulp nodig heeft?

Bekijk de video's op deze pagina.

Deel dit bericht