Ga naar inhoud

19 augustus 2020Natuur

Je wilt verhuizen. Wat doe je dan met je bestaande hypotheek?

Stel, je hebt een koopwoning en je hebt een nieuw huis op het oog. Dat lijkt heel overzichtelijk. Maar ja, wat doe je met je huidige hypotheek? Is dit misschien een mooie gelegenheid om te switchen? Of laat je liever alles bij het oude? De verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

Moet er ook iets met de hypotheek?

Een mooi vooruitzicht: je woont al een tijdje in een koophuis en komt ineens een nóg mooier stulpje tegen. In een flits zie je de verhuizing bij wijze van spreken al voor je. Maar eigenlijk weet je wel beter, want bij zo’n verhuizing komt heel wat kijken. Je moet van alles regelen en... oh ja, er moet misschien ook nog iets met de hypotheek.

De mogelijkheden in beeld

Een bestaande hypotheek en dan verhuizen - da’s nou typisch iets waar je goed voor moet gaan zitten. Er zijn een paar mogelijkheden, maar je moet ze wel eerst goed in kaart brengen. Of latenbrengen door een hypotheekadviseur. Daarbij spelen vragen een rol als: Kan en wil ik mijn hypotheek meeverhuizen? Heb ik overwaarde op mijn huidige huis? En is het verstandig om eerst te verkopen en dan pas een nieuwe woning te kopen?

Je hypotheek meeverhuizen of een nieuwe hypotheek?

Grofweg zijn er twee mogelijkheden: je kunt je huidige hypotheek meeverhuizen en zo nodig verhogen of je kunt een nieuwe hypotheek afsluiten. Maar is het in jouw situatie wel verstandig om je hypotheek mee te verhuizen? En kun je jouw hypotheek eigenlijk wel verhogen? Misschien wil je weten wat de mogelijkheden van een overbruggingshypotheek zijn? En – niet onbelangrijk - welke kosten ga je uiteindelijk krijgen? Onze hypotheekadviseur helpt je graag bij het beantwoorden van deze vragen.

Wel of geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij verhuizen?

Als je verhuist, kun je je hypotheek onder bepaalde voorwaarden omzetten naar een hypotheek met NHG. Dat levert bv. een lagere hypotheekrente op en je hebt daarmee een veilige, verantwoorde hypotheek. Je kunt op deze manier ook tot een bepaalde grens energiebesparende maatregelen meefinancieren. Maar de NHG geldt niet voor elke woning. Zo mag de koopsom maximaal € 355.000,- zijn (stand 1 januari 2022). Hier lees je meer over de NHG.

Advies nodig? Maak een afspraak.

Wat je bij een verhuizing ook regelt met je hypotheek, het is altijd maatwerk. Het gaat tenslotte om jouw persoonlijke situatie en jouw wensen. Best ingewikkeld ook. Laat je daarom goed informeren. Bijvoorbeeld door een adviseur van Univé. Een afspraak is snel gemaakt. Samen bekijken jullie de mogelijkheden. En die adviseur kan jou ook vertellen of je in aanmerking komt voor NHG.

Maak direct een afspraak

Deel dit bericht