Ga naar inhoud

27 juni 2023Wonen

Je kitten opvoeden. 6 tips voor een goede start!

Het is eindelijk zover, een nieuwe kitten in huis. En nu? De kat uit de boom kijken? Zeker niet! Je kunt gelijk aan de bak. We geven je zes tips voor de eerste dagen met je kitten in huis. Zo heb jij meteen een goede start met je nieuwe huisgenoot. En onthoud: een goede opvoeding van je kitten vergt geduld...

1. Maak je huis kittenbestending

Een goede voorbereiding is het halve werk. Haal gevaarlijke voorwerpen en spullen van waarde weg en sluit kleine ruimtes af. Check je huis ook op giftige planten en laat geen medicijnen slingeren. Dit maak het verzorgen van je kitten makkelijker. Het is handig om de volgende spullen in huis te hebben:

  • een kattenbak- en mand
  • voer- en waterbakjes
  • een reismand
  • kattenspeelgoed
  • kittenbrokjes- en snoepjes

Zo ben je al een aardig eind op weg! Wil je je meubels lang goed houden? Zorg dan voor meerdere krabpalen.

2. Zorg voor een eigen plek

Zo’n verhuizing is al spannend genoeg. Om aan de situatie te wennen is het belangrijk dat je kitten een eigen plekje heeft. Hier kan je kitten zich terugtrekken, ze vinden het namelijk heerlijk om even alleen te zijn. De eerste dagen kun je bijvoorbeeld een kartonnen doos neerzetten, zo kan hij zich verstoppen in een donkere ruimte.

3. Beloon je kitten

Een kitten opvoeden is vooral belonen. Maak duidelijk wat de bedoeling is en beloon goed gedrag. Consequentie is hierbij het toverwoord. Succes!

Tip: gooi je plantenspuit vandaag nog weg. Ja, cliché… maar zo wordt hij bang voor je. En angst voor het ‘baasje’ helpt niet bij het opvoeden.

4. Maak een afspraak bij je dierenarts

Is je kat genesteld en bijgekomen van de stress? Dan is het verstandig om snel een afspraak bij je dierenarts te maken. Als dit nog niet is gebeurd, worden gelijk de vaccinaties gegeven. Ook checkt de dierenarts:

  • het hart en de longen
  • het gewicht
  • oren, ogen en het gebit
  • eventuele parasieten bij je kitten

Tip: het is verstandig om te tevoren te oefenen met de reismand

5. Haal je kitten niet te vroeg in huis

Haal een kitten niet te vroeg in huis, dit kan leiden tot gedragsproblemen. Katten zijn namelijk sociale wezens en leren veel van andere katten. Laat hem nog even lekker in zijn nestje bij zijn moeder, broers en zussen. Vanaf week 12 is een perfecte timing om een kitten in huis te nemen, de ontwikkeling is dan beter in balans.

6. Verzeker je kitten

Het is verstandig om je kat te verzekeren, zo voorkom je onverwachts hoge kosten. Wil je nog meer zekerheid voor je kat en jezelf? Bekijk dan hier de aanvullende verzekeringen.

Kortom, het opvoeden van een kitten is een bijzondere ervaring. Neem een paar dagen vrij, zo bouw je samen een goede band op. En zie het vooral als een spelletje, dan komt het helemaal goed!

Deel dit bericht