Ga naar inhoud

14 december 2017Wonen

Je kinderen veilig online? Zo regel je dat!

Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen online actief. Ze spelen spelletjes op een tablet of smartphone, kijken filmpjes, gamen en chatten samen met vriendjes en vriendinnetjes en weten alles te vinden. Erg leuk én leerzaam. Maar kinderen zijn online ook kwetsbaar. Zorg er daarom voor dat jij en je kinderen zich bewust zijn van de risico’s van het internet.

De risico’s van online spelen

‘Per ongeluk’ aankopen doen vanuit een spelletjes-app, waar jij op je creditcard of telefoonabonnement de rekening voor krijgt. Foto’s op instagram zetten die eigenlijk privé zijn. Maar ook benaderd worden door onbekende mensen en filmpjes zien die eigenlijk nog ongepast zijn voor hun leeftijd… Net zoals we kinderen verkeersregels en omgangsvormen leren, moeten we hen ook leren hoe je je online gedraagt. En wat je beter wel en niet kunt doen. Bijvoorbeeld als iemand met je wil chatten die je niet kent.

Om vervelende situaties te voorkomen is het goed dat je weet wat je kind online doet. Praat er samen over, toon interesse en zorg voor duidelijke regels. Bijvoorbeeld dat je kind nooit online persoonlijke gegevens deelt, zoals adressen en telefoonnummers en al helemaal geen wachtwoorden. Spreek af of, en zo ja welke foto’s je wel en niet online zet. Leg ook uit waarom je niet zomaar op links moet klikken of programma’s moet downloaden en wat de risico’s zijn van virussen en malware.

Praktische tips voor jou en je kinderen   

Daarnaast zijn er praktische dingen die je kunt doen om vervelende situaties en schade te voorkomen.

  • Plaats de computer in de huiskamer, of spreek met je kind af dat de tablet en telefoon niet mee gaan naar zijn of haar slaapkamer. Zo kun je een oogje in het zeil houden. 
  • Je kunt afspreken dat je regelmatig meekijkt op de telefoon. Bijvoorbeeld naar de sfeer op WhatsApp, wordt er niet gepest? Met wie heeft je kind contact?
  • Beveilig het aankopen, downloaden en installeren van nieuwe apps met een wachtwoord, zodat je kind dit niet zelf kan doen.
  • Er zijn allerlei apps beschikbaar voor ouderlijk toezicht op de computer, tablet en telefoons. Hiermee kun je de schermtijd beperken, content filteren of bepaalde apps blokkeren. Bijvoorbeeld Mobicop of MyBee. In Windows is deze software standaard beschikbaar (Family Safety).
  • Op een iPad of iPhone kunt je via het instellen van ‘Beperkingen’ bepaalde apps beveiligen met een toegangscode en ‘expliciet materiaal’ beperken. 
  • Op www.mediawijsheid.nl/ouders en www.mijnkindonline.nl vind je nog meer praktische tips en bijvoorbeeld leuke quizjes voor ouders en kinderen.

Deel dit bericht