Ga naar inhoud

15 december 2023Gezondheid

Is vrijwilliger worden jouw goede voornemen?

Wat zijn jouw goede voornemens voor dit jaar? Ga je meer bewegen, gezonder eten? Of wil je in 2024 misschien vaker klaarstaan voor een ander? Ad Minnaar is vrijwilliger bij de dierenambulance in Den Haag. Hij vertelt wat zijn inzet voor de dierenambulance hem brengt. "Een dier in nood helpen voelt goed."

Een duif die verzwakt op straat wordt gevonden. Een kat die gewond is geraakt bij een aanrijding. Of zelfs een boommarter, die vastzit in een volledig ommuurde tuin. “Die ging als een gek tekeer”, vertelt Ad. Als vrijwilliger bij de dierenambulance komt Ad Minnaar heel wat tegen. Eén dag per week rijdt hij op de ambulance door Den Haag en omstreken. Dat doet hij nu een jaar of drie: “Toen in de coronatijd mijn werk als cameraman stopte, wilde ik wel iets blijven doen. Ik ben altijd al gek geweest op dieren. Dus toen ik een oproep van de dierenambulance voorbij zag komen, heb ik me aangemeld.”

Iets betekenen voor een dier in nood

Sindsdien is Ad één van de vaste krachten van de Haagse dierenambulance. Want ook als zijn werk na de coronaperiode weer aantrekt, blijft hij als vrijwilliger actief. “Ik vind het een mooi idee om iets te betekenen voor een dier dat in nood is. Een dier kan niet praten of zelf hulp inschakelen. Daarom doen wij dat voor ze.” Tijdens een dienst rijdt Ad van melding naar melding. “De meldkamer geeft aan waar ik naartoe moet. Ik ga ter plaatse, bekijk hoe het dier eraan toe is en beslis wat er moet gebeuren.”

Moeilijke beslissing

Soms zit een dier vast, maar is het niet gewond. “Zoals die boommarter. Die was op een of andere manier in die tuin terechtgekomen, maar kon er niet meer uit. Die heb ik na het vangen uitgezet in de natuur.” Maar het komt ook regelmatig voor dat de dieren die Ad aantreft, zorg nodig hebben. “Dan breng ik ze naar de dierenarts of een opvang voor huisdieren of wild. Soms moeten we de moeilijke beslissing maken om een dier te laten euthanaseren bij de dierenarts. Dat hoort er ook bij.”

Mooie momenten

Het zijn de minder leuke kanten van het werk bij de dierenambulance, vindt de vrijwilliger. “Tegelijkertijd ben ik blij dat het dier dan niet meer hoeft te lijden. Dat voelt goed.” Gelukkig staan er veel mooie momenten tegenover. “Als je een huisdier mag herenigen met zijn baasje bijvoorbeeld. Dat blijft leuk. Maar ik geniet ook enorm van de contacten die ik met mensen heb. Een praatje met een geïnteresseerde voorbijganger, overleg met een collega, maar ook mensen bij wie ik een jong diertje kom ophalen waar ze met veel liefde voor hebben gezorgd.”

Vanzelfsprekend

Voor Ad, die ook nog mantelzorger is voor zijn schoonvader en buurvrouw, is vrijwilligerswerk doen vanzelfsprekend geworden. “Het brengt me heel veel. Leuke contacten, het gevoel dat ik iets bijdraag aan de maatschappij en dieren kan helpen… Ja, ik ben heel blij dat ik destijds op die oproep van de dierenambulance heb gereageerd.”

Denk je erover na om vrijwilligerswerk te gaan doen?

Ad raadt aan: “Er zijn zo ontzettend veel organisaties die staan te springen om vrijwilligers. Kies iets wat jou aanspreekt. Dan doe je iets voor een ander, én iets wat je zelf leuk vindt.” Of kijk op de website van De Nederlandse Uitdaging naar een ‘lokale uitdaging’ in jouw buurt. Het Univé Buurtfonds is partner van De Nederlandse Uitdaging.

Deel dit bericht