Ga naar inhoud

13 december 2017Wonen

Is uw huis kind-veilig?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen de wereld ontdekken. Dat is maar goed ook, want zo ontwikkelen ze zich! Maar daarbij is het wel belangrijk dat uw huis veilig is voor uw kind. Want helaas worden er elke dag meer dan 250 kinderen bij de huisarts en op de spoedeisende hulp behandeld als gevolg van een ongeluk, waarvan de meesten gebeuren in en rond het huis.

De top-5 veelvoorkomende ongelukken met kleine kinderen

  • De meeste kinderen die op de spoedeisende hulp of de huisarts belanden zijn gevallen. Vallen van de trap gebeurt het vaakst, maar ook vallen van een stoel of van de commode.
  • Ook brandwonden komen bij kleine kinderen helaas veel voor. Niet alleen door vuur, zoals de open haard of een kaars, maar vooral door hete vloeistoffen, zoals water, koffie en thee. Een baby trekt zich bijvoorbeeld op aan een tafelkleedje waardoor hij een kop koffie over zich heen krijgt, of hij trekt in een oogwenk de theepot omver.
  • Vergiftiging is de derde belangrijke oorzaak van letsel. Kinderen stoppen graag van alles in hun mond. Een afwastablet ziet er voor hen uit als een snoepje, net als een wc-blok, of uw pijnstillers.
  • We noemen het verstikking als de luchtweg van een kind geblokkeerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door voedsel (denk aan ronde cherrytomaatjes of druiven) of kleine spulletjes (knikkers, kralen, legoblokjes). Maar pas ook op voor losse touwtjes of koordjes, bijvoorbeeld van het rolgordijn.
  • Blijvend letsel of zelfs dood door verdrinking gebeurt helaas sneller dan u denkt. Een kind kan al in een laagje water van een paar centimeter verdrinken. Laat uw kind dus nooit alleen in bad, ook niet een paar minuten.

Een kind-veilig huis? Gebruik de checklist

Met deze maatregelen is uw huis een stuk veiliger voor uw kind. Waarbij het natuurlijk belangrijk is dat u altijd zelf een oogje in het zeil houdt. 

  • U heeft goedgekeurde traphekjes, boven en onderaan de trap
  • U heeft geen losse kleedjes op tafel
  • Alle stopcontacten op kindhoogte zijn goed beveiligd 
  • Koordjes van gordijnen, snoeren of lichtschakelaars hangen buiten bereik
  • Schoonmaakmiddelen en medicijnen liggen buiten bereik en achter slot en grendel en u heeft bijvoorbeeld ladestoppers of kastbeveiligers
  • Kleine en scherpe voorwerpen zijn opgeborgen
  • Op het fornuis plaatst u een fornuisrekje

Gebeurt er toch iets? Zorg dat u bent voorbereid

Al let u nog zo goed op, een ongeluk altijd voorkomen kan helaas niet. Zorg daarom dat u goed bent voorbereid. Het volgen van een cursus kinder-EBHO is voor elke ouder (en grootouder!) aan te raden. Natuurlijk heeft u een goed gevulde verbanddoos in huis. Daarnaast zijn er praktische apps zoals de EHBO app van het Rode Kruis en de Gifwijzer app waarmee u betrouwbaar advies altijd bij de hand heeft.

Bent u op zoek naar een gecertificeerde cursus EHBO over kinderen en baby’s? Kijk dan voor het cursusaanbod bij u in de buurt. Univé vergoedt deze EHBO-training via het preventiebudget in de aanvullende zorgverzekering. Uw Univé-adviseur informeert u er graag over.

Deel dit bericht