Ga naar inhoud

14 april 2017Vervoer

Is schade door een hoverboard verzekerd?

Hoverboards en oxboards zijn ontzettend populair onder kinderen en jongeren. Met dit motorvoertuig mag je niet op de openbare weg of zelfs de stoep rijden. Maar wat als u of uw kind schade veroorzaakt met een hoverboard? Bent u dan verzekerd?

Hoverboard mag niet op de openbare weg

Een hoverboard is een soort van gemotoriseerde skateboard met wieltjes aan de zijkant. Ze kunnen vaak 10 tot 12 km per uur. Voor de wet is de hoverboard daarom geen kinderspeelgoed, maar een motorvoertuig. Omdat een hoverboard geen stuur heeft, is het door de overheid afgekeurd als motorvoertuig. Ze mogen wel verkocht worden in Nederland, maar u mag volgens de wet niet met een hoverboard op de openbare weg rijden. Een hoverboard mag alleen op eigen terrein gebruikt worden. Gaat u toch illegaal de openbare weg op? Dan loopt u het risico dat de politie uw hoverboard in beslag neemt en dat u een boete krijgt. De hoogte van deze boete wordt bepaald door justitie en varieert van € 180,- tot € 360,-.

Een hoverboard verzekeren

Daarnaast is er nog een ander risico. U kunt voor uw hoverboard geen motorvoertuigenverzekering afsluiten, omdat het een afgekeurd motorvoertuig is. Maar wat als u of uw kind schade veroorzaakt met deze gemotoriseerde tweewieler? In principe vallen ze qua verzekeringen precies tussen wal en schip. Er zijn geen speciale verzekeringen voor hoverboards en de kans dat ze er komen is vrij klein.

Aansprakelijkheidsverzekering en de hoverboard

In principe is een hoverboard niet via een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) verzekerd, omdat het gaat om schade door een motorvoertuig. Toch maken sommige verzekeraars voorlopig een uitzondering. Een daarvan is Univé. De Univé-aansprakelijkheidsverzekering geeft dekking, zolang de hoverboard een maximum snelheid heeft van 20 km per uur én het ongeluk plaatsvond op uw eigen terrein. Het gaat hierbij alleen om de schade die u of uw kind met de hoverboard aan een tegenpartij veroorzaakt. Uw eigen schade of schade aan spullen van huisgenoten wordt niet via de AVP vergoed. Hoelang deze regeling nog van kracht is, is onbekend. Wilt u weten of u via uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd bent voor schade door hoverboards? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur.

Deel dit bericht