Ga naar inhoud

7 mei 2017Gezondheid

Huiduitslag. Waar komt het vandaan en wat doe ik eraan?

Als gezinsuitje hadden zij vanmiddag een lange boswandeling gemaakt.

Voor Fleur (10) en Floris (7) was het één groot avontuur; in bomen klimmen, door hoge grasvelden rennen, van heuvels afrollen. Maar terug op de camping klaagt Floris nu over ‘prikkende’ benen. De onderbenen zijn ook flink rood. Voor zijn moeder reden om de vakantiedokter te bellen.

Heeft hij koorts? Moet hij overgeven? Lijkt hij ziek of minder alert? Al vragend probeer ik de ernst van de klachten in te schatten. Er lijkt nog geen reden te zijn voor onrust. Het is moeder wel opgevallen dat Floris toen hij in hoog gras rende, ineens snel eruit kwam. “Het ‘prikte’ aan zijn benen’, vertelt ze. “Zal zijn huid daarop reageren?”

Wat kun je aan huiduitslag doen?

Het klinkt logisch en ik raad haar aan om de onderbenen te koelen met een natte doek. Dit vermindert de jeuk en het prikkende gevoel. Morgen zullen de klachten waarschijnlijk al veel minder, zo niet helemaal verdwenen zijn.

Huiduitslag kan vele oorzaken hebben: een allergische reactie op of infectie met micro-organismen, een reactie op bepaalde geneesmiddelen of voedingsstoffen of sommige (kinder)ziektes waarbij huiduitslag voorkomt.

Als huiduitslag jeukt, kun je beter niet in bad gaan en ’s nachts een katoenen pyjama dragen. Een droge huid kun je ondertussen met cetomacrogolzalf of lanettezalf invetten. Zinkzalf is minder handig. Dat droogt de huid in. Mentholpoeder geeft plaatselijke verlichting van jeuk.

Wanneer naar een arts?

In het algemeen gaat huiduitslag vanzelf over. Vertrouw je het niet, dan kun je natuurlijk altijd een arts bellen. Ook als er sprake is van:

  • toenemende hoofdpijn of overgeven
  • toenemende zwelling of jeuk
  • uitslag die niet ‘even verdwijnt’ als je erop drukt
  • toenemende pijn in de nek of stijve nek
  • een fontanel die gespannen aanvoelt
  • gewrichtspijn
  • prikkelbaar of suf zijn
  • de klachten langer dan 5 dagen aanhouden

Maar bij Floris verwacht ik dat hij morgen weer op avontuur kan gaan. Zonder jeuk!

De Vakantiedokter: gratis medische hulp op vakantie

Heb je als Univé-zorgverzekerde op vakantie een medische vraag, bel dan de vakantiedokter: +31 72 527 72 52. Je krijgt dan een ervaren, Nederlands sprekende verpleegkundige aan de lijn. Ook fijn om te weten: de vakantiedokter is dag en nacht bereikbaar.

Deel dit bericht