Ga naar inhoud

7 juni 2023Wonen

Tips als je hond gestoken is door een wesp of bij

Honden zijn enorm nieuwsgierig, en daardoor komen ze soms nét iets te dicht bij stekende insecten. Is je hond gestoken door een bij of wesp? Met deze tips helpen we jou en je lieve viervoeter snel op weg.

Je hond kan allergisch zijn

Meestal ontstaat er een rode plek of bult op de steekplek. Maar je hond kan ook allergisch zijn voor bijen- of wespengif en last krijgen van ergere klachten. Denk aan:

  • overgeven

  • diarree

  • huiduitslag

  • lusteloosheid

  • onrustig gevoel

  • moeite met ademen

Merk je dat je hond heftig reageert op de steek? Neem dan direct contact op met je dierenarts.

Hond is gestoken door een bij

De angel van een bij heeft weerhaakjes. Daardoor blijft de angel vaak stevig in de huid zitten. Is je hond gestoken door een bij en veroorzaakt het gif geen allergische reactie? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  1. Verwijder de angel door over de steek te schrapen met een plat voorwerp, zoals een bankpas of je nagel.

  2. Gebruik géén pincet of je vingers. Op die manier kun je per ongeluk juist meer gif in de huid van je hond knijpen.

  3. Angel eruit? Leg dan een koud kompres over het gestoken gebied. Koelen helpt tegen verdere zwelling.

  4. Als je de wond koelt met een koelelement of bevroren voorwerp: plaats dit nooit direct tegen de huid van je hond, maar wikkel het eerst in een theedoek.

  5. Bel altijd de dierenarts, ook als je hond nog geen (ernstige) klachten heeft. Het is namelijk mogelijk dat er later toch een allergische reactie ontstaat.

Hond is gestoken door een wesp

Wespen laten meestal geen achter angel. Lijkt je hond niet allergisch voor wespengif? Dan kun je de volgende dingen doen:

  1. Leg een koud kompres over de plek om de zwelling te verminderen.

  2. Koel je de wond met een koelelement of ander voorwerp uit de vriezer? Leg dit dan nooit direct tegen het lichaam van je hond, maar wikkel het eerst in een theedoek.

  3. Je hond kan ook later nog last krijgen van een allergische reactie. De dierenarts bellen is daarom altijd een goed idee. 

Nazorg als je hond is gestoken

Honden worden meestal gestoken in de bek, in een poot, of op hun neus. Vooral een steek in en rond de keel en bek is gevaarlijk. Als de steek zwelt, kan de hond namelijk moeite krijgen met ademen.

Controleer daarom regelmatig of er een zwelling bij je hond ontstaat en hoe deze zich ontwikkelt. Sommige honden krijgen al snel een allergische reactie. Maar het kan ook zijn dat er in het begin niet veel aan de hand lijkt en de allergische reactie pas later komt.

Tips om een wespensteek of bijensteek bij je hond te voorkomen

Natuurlijk probeer je je hond niet uit te laten in een gebied met veel bijen- of wespennesten. Maar wat kun je nog meer doen om steken te voorkomen? We geven een paar simpele tips.

Tip 1: Sla bloemrijke gebieden over

Maak liever geen ommetje op plekken waar veel bloemen zijn. Vooral wanneer ze nog vol in bloei staan. Zijn jullie per ongeluk toch in een heideveld of bloemenweide beland? Dan is het verstandig om je hond even aan te lijnen. Zo kun je voorkomen dat hij naar insecten hapt of te dicht bij een wespen- of bijennest komt.

Tip 2: Berg eten en drinken op

Heb je in de tuin of op het balkon gegeten? Probeer voedselresten, fruit, frisdrank en andere zoetigheden dan weer snel op te ruimen. Dit trekt wespen aan.

Tip 3: Vermijd vuilnisbakken

Ook open vuilnisbakken kunnen een feest zijn voor wespen. Laat je hond daarom liever niet snuffelen in de buurt van vuilnisbakken. Heb je buiten afvalcontainers of vuilnisbakken staan? Controleer dan of deze goed afgesloten zijn.

Tip 4: Maak geen plotse bewegingen

Leer je hond om rustig te blijven als er een bij of wesp in de buurt is, en om niet naar insecten te happen. Probeer zelf ook niet naar ze te slaan of andere snelle bewegingen te maken. Door zulke bewegingen is de kans op een steek groter.

Tip 5: Pas op in augustus

Hou er rekening mee dat wespen rond augustus vaak sneller steken. Dat komt doordat ze dan minder voedsel kunnen vinden, waardoor ze extra agressief zijn. Wees dus extra voorzichtig rond deze tijd van het jaar.

Tip 6: Alle beetjes helpen

Wil je je viervoeter extra beschermen? Dan kun je aanvullende maatregelen nemen. Denk aan beschermende kleding voor je hond, zoals een insectenwerend shirt. Of vraag je dierenarts om een insectenwerend middel voor honden.

Deel dit bericht