Ga naar inhoud

8 juni 2017Vervoer

Hoe vervoer je je kind veilig op de fiets?

Het is een bijzonder moment: de eerste keer dat je je kindje meeneemt op de fiets. Maar vanaf welke leeftijd kan dat eigenlijk? En doe je dat voorop of achterop de fiets? We bespreken in dit artikel de verschillende opties en kijken daarbij ook naar de veiligheid.

Vanaf welke leeftijd mag een kind mee op de fiets?

Wanneer je kindje voor het eerst mee kan op de fiets hangt niet af van de leeftijd. Het gaat er namelijk om dat je baby al goed zelfstandig kan zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om tegen het gehobbel op de weg te kunnen.

De volgende vraag is hoe je je kindje meeneemt op de fiets. Daar zijn verschillende manieren voor:

  1. Met een fietsstoeltje voorop
  2. Met een fietsstoeltje achterop
  3. In de bakfiets
  4. In een fietskar
  5. Op een zadel op de stang

We bespreken de opties hieronder en bekijken gelijk de belangrijkste punten op het gebied van veiligheid.

1. Met een fietsstoeltje voorop

Zodra je baby zelf kan zitten, kan hij of zij ook mee in een fietsstoeltje voorop de fiets. Wat betreft veiligheid verschillen de stoeltjes niet zoveel van elkaar. Wel lopen ze uiteen als het aankomt op gebruiksgemak en comfort.

Je kunt dus het beste een paar fietsstoeltjes uitproberen samen met je kindje. Je merkt dan vanzelf welke het prettigst werkt voor jullie. Laat het stoeltje vervolgens gelijk vastzetten door de fietsenmaker. Zo weet je zeker dat het goed en veilig gebeurt.

-> extra aandachtspunten

Kies je voor een fietsstoeltje achterop de fiets, dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

  • voeten tussen de spaken: dit gebeurt niet zo vaak bij een fietsstoeltje voorop. Controleer voor de zekerheid wel af en toe of je kind er toch niet bij kan. Kinderen groeien, dus dit kan na een tijdje veranderen.
  • bescherming tegen het weer: voorop de fiets is je kindje kwetsbaarder voor wind en regen dan achterop de fiets. Overweeg daarom een windscherm of regenhoes aan te schaffen.
  • montage van het fietsstoeltje: een fietsstoeltje voorop de fiets bevestig je aan de stuurpen. Het stuur van een mountainbike of racefiets is hier vaak minder geschikt voor dan dat van een gewone fiets.

2. Met een fietsstoeltje achterop

Wordt je kindje al wat groter en zwaarder? Dan is een fietsstoeltje achterop een betere optie. De meeste ouders kiezen hiervoor zodra een kind ongeveer 15 kilo weegt. Het fietsen met een kind achterop vinden veel ouders makkelijker dan voorop.

Wees je er wel van bewust dat je een kind achterop de de fiets minder makkelijk in de gaten kunt houden. Kinderen hebben daarentegen achterop de fiets meestal meer ruimte dan voorop.

-> extra aandachtspunten

Ga je voor een fietsstoeltje achterop de fiets? Hou dan rekening met de volgende aandachtspunten:

  • voeten tussen de spaken: echte spaakbeschermers zijn veiliger dan jasbeschermers. Deze zijn steviger en beschermen de voeten beter tegen spaken. De meeste kinderzitjes achterop de fiets hebben tegenwoordig vaak standaard spaakbescherming.
  • vingers tussen de zadelveren: als kinderen achterop de fiets zitten kunnen ze hun vingers tussen de zadelveren krijgen. Er zijn speciale zadelveerbeschermers verkrijgbaar die dit voorkomen.
  • montage van het fietsstoeltje: als je een fietsstoeltje achterop de bagagedrager vastmaakt, is het belangrijk dat je deze ook nog aan het frame bevestigt. Meestal krijg je bij het stoeltje een band die je aan de zadelbuis vast kunt maken.

3. In de bakfiets

Het voordeel van een bakfiets is natuurlijk dat je makkelijk meerdere kinderen mee kunt nemen. Bovendien passen schooltassen en de boodschappen er vaak ook nog wel bij.

Er is wel een verschil tussen bakfietsen met twee wielen en bakfietsen met drie wielen. Op een tweewielbakfiets fiets je hetzelfde als een gewone fiets. Zo’n bakfiets is lichter en wendbaar, maar is iets lastiger in evenwicht te houden dan een bakfiets met drie wielen.

Een driewielbakfiets is groter en zeer stabiel, maar iets minder wendbaar dan een tweewieler. Je zult de bochten dan ook wat ruimer moeten nemen. Of je nu kiest voor een twee- of driewieler, oefen in elk geval goed met de bakfiets voordat je je kinderen erin meeneemt.

-> extra aandachtspunten

Wil je je kinderen meenemen in de bakfiets? Dan zijn er wat betreft de veiligheid nog wat aandachtspunten.

  • zitten in de bakfiets: de meeste bakfietsen voor kinderen hebben ingebouwde zittingen. Let erop dat die minstens 20cm diep zijn en tussen de 25 en 30 cm hoog.
  • speciale zitjes: voor baby's en peuters zijn er speciale zitjes die je in de bakfiets monteert. Deze zijn vooral bedoeld voor wanneer de kleintjes nog niet goed zelfstandig kunnen zitten.
  • vingers tussen de spaken: controleer voordat je gaat fietsen of de kinderen vanaf hun zitplek niet bij de spaken kunnen komen met hun vingers. Scherm zonodig de wielen af.

4. In een fietskar

Je kunt je kinderen ook vervoeren in een fietskar achter de fiets. Er passen 1 of 2 kinderen in. Bovendien kun je er ook boodschappen in meenemen als de kinderen er niet in zitten.

Het nadeel van een fietskar is dat je je kinderen niet kunt zien. Ook ben je minder wendbaar dan op een gewone fiets. Het voordeel is wel dat de kar bescherming kan bieden bij een botsing. Bovendien zijn veel modellen ook te gebruiken als kinderwagen.

-> extra aandachtspunten

Lijkt een fietskar je wel wat? Kijk dan goed naar onderstaande punten op het gebied van veiligheid:

  • de kooiconstructie: let erop dat deze stevig is. De kooiconstructie bepaalt namelijk hoe veilig je kinderen zijn bij een botsing.
  • de bodem: een nylon bodem is licht, wat prettig is voor degene die moet fietsen. Een harde bodem is zwaarder, maar wel veiliger voor kinderen.
  • de zitting: deze kan per model erg verschillen, dus zorg voor een comfortabele zitting met voldoende veiligheidsriemen.

5. Op een zadel op de stang

Wordt je kindje te zwaar voor een stoeltje aan het stuur? Dan kun je ook kiezen om hem of haar mee te nemen op een zadel op de stang van je fiets. Dat fietst een stuk makkelijker dan met een kind in een fietsstoeltje voorop.

Zadels op stang zijn er voor zowel heren- als damesfietsen. Kijk wel goed naar de plek waar je het zadel monteert. Er moet genoeg ruimte overblijven voor het kind, maar ook voor jou als fietser.

-> extra aandachtspunten

Kies je voor een zadel op de stang, dan is er een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • voeten tussen de spaken: ook bij een stangzadel is het mogelijk dat kinderen hun voeten tussen de spaken krijgen. Plaats daarom spaakbeschermers die dit voorkomen.
  • ruimte om te sturen: controleer voor je de weg op gaat of je genoeg ruimte hebt om te sturen. Kijk goed of je kindje hierbij niet in de weg zit.

Goedgekeurd fietsstoeltje

Tot slot is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je een goedgekeurd fietsstoeltje hebt. Dit is het geval wanneer het stoeltje over het NEN-EN 14344 keurmerk beschikt. Je bent dan verzekerd van voldoende steun aan de rug, handen en voeten van je kind.

Hoe je het stoeltje gebruikt speelt ook een rol bij de veiligheid. Lees daarom goed de instructies door en neem de tijd om je kind veilig vast te zetten voor je vertrekt. Alvast veel fietsplezier!

Deel dit bericht