Ga naar inhoud

7 mei 2023Wonen

Hoe slecht is chocola voor je hond?

Je bent lekker aan het genieten van een chocoladekoekje, tot je viervoeter je plotseling met grote ogen aankijkt. Misschien overweeg je een stukje te geven. Maar: is chocola wel veilig voor honden? En wat als de hond een hele doos bonbons heeft leeggesnoept?

Gaan honden dood van chocola?

We zullen er geen doekjes om winden: chocola is niet goed voor honden. Ze kunnen er erg ziek van worden en er zelfs door overlijden. Dat komt doordat chocolade het stofje theobromine bevat. Dit is giftig voor je hond en kan allerlei nare gevolgen hebben, van epileptische aanvallen tot hartproblemen.

Hoe giftig chocolade precies is, hangt af van drie dingen:

  • het soort chocola

  • hoeveel je hond ervan gegeten heeft

  • hoe groot je hond is

Hoe kleiner je hond, hoe gevoeliger hij is voor de effecten van chocola.

Hoe herken ik chocoladevergiftiging bij mijn hond?

Als er sprake is van chocoladevergiftiging bij je hond, dan merk je de eerste kenmerken meestal zo’n 2 tot 4 uur na het eten van de chocola op. Je hond kan dan bijvoorbeeld last hebben van klachten als:

  • onrustig gevoel

  • epilepsie

  • hijgen

  • overgeven

  • diarree

  • veel drinken en veel plassen

Mijn hond heeft chocola gegeten, wat nu?

Als je hond per ongeluk chocola heeft gegeten, neem dan direct contact op met je dierenarts. De dierenarts vraagt waarschijnlijk hoeveel je hond weegt, hoeveel chocola hij gegeten heeft en op welk tijdstip dat precies gebeurd is. Zo kan de arts bepalen of je hond een medische behandeling nodig heeft.

Tips om chocoladevergiftiging bij je hond te voorkomen

Natuurlijk wil je je viervoeter niet in gevaar brengen. Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen voorkomen dat je hond ziek wordt door chocola.

Tip 1: Buiten bereik

Het is altijd een goed idee om chocola buiten het bereik van je hond te houden. Laat chocoladerepen, bonbons of chocoladekoekjes niet in een open verpakking op tafel liggen. En bewaar de chocolade op een plek waar je hond niet bij kan. Zoals een hoge lade of een afgesloten kastje.

Heb je cacaopoeder of cacaobonen in huis? Berg deze dan extra goed op: hierin zit namelijk nog meer van de giftige stof theobromine dan in chocola.

Tip 2: Informeer je gezin

Zorg dat iedereen in huis weet dat chocola gevaarlijk is voor de hond. Zo voorkom je dat je kinderen het per ongeluk aan de hond geven.

Tip 3: Elk stukje telt

Hou er rekening mee dat kleine beetjes óók kwaad kunnen. De theobromine die in chocolade zit, kan zich namelijk opstapelen in het lichaam van je hond. Dit betekent dat een dagelijks stukje chocola binnen een paar dagen of weken alsnog kan leiden tot vergiftiging.

Deel dit bericht