Ga naar inhoud

11 oktober 2016Gezondheid

Hoe ontspan je na een zware werkdag?

Te veel dagelijkse stress en spanning kan slecht uitpakken voor je gezondheid, het kan zelfs leiden tot chronische stress en een burn-out. Uit een onderzoek onder verzekerden van Univé blijkt dat mensen op verschillende wijze invulling geven aan ontspanning na een zware (werk)dag.

Uit de resultaten blijkt dat 35% van de respondenten aan het einde van de dag nog een stukje fietst of rent. 29% kiest ervoor om te ontspannen op de bank en 26% zet de dag van zich af door zich te verdiepen in een goed boek. Een klein deel (10%) sluit de dag af met een borrel.

Tips om een burn-out te voorkomen

Heeft u aan het einde van de dag nog last van stress of spanning? En weet u niet goed waarom en wat u hieraan kunt doen? Psycholoog Frank Koster geeft tips over hoe u stress herkent en hoe u een burn-out kunt voorkomen.

Chronische stress

Als je te vaak stressvolle dagen hebt, kan stress chronisch worden. Bij chronische stress is de balans tussen spanning en ontspanning verstoord. Er zijn dan te weinig momenten van ontspanning waarin het lichaam de reserves kan aanvullen.

Je kunt chronische stress onder meer herkennen aan de volgende symptomen:

• Lichamelijk: Hoofdpijn, buikpijn, spierpijn. Trillende handen of duizeligheid. Hartkloppingen, maag- en darmstoornissen.
• Gedrag: Te veel of juist te weinig eten. Meer alcohol drinken dan gewoonlijk. Meer roken.
• Cognitief: Concentratieverlies. De aandacht niet vast kunnen houden. Veel piekeren.
• Emoties: Zich opgejaagd of somber voelen. Snel geïrriteerd zijn. Rusteloosheid, moeheid, nergens zin in hebben.

Burn-out

Uiteindelijk kan chronische stress leiden tot een burn-out. Als de energiereserves niet meer kunnen worden aangevuld, raakt het lichaam volledig uitgeput. Dit proces kan nog maar moeilijk worden omgekeerd: er is sprake van een burn-out. Dat is geen kwestie van niet meer vooruit willen, maar van letterlijk niet meer vooruit kunnen. Het herstellen van een burn-out duurt lang, juist omdat er te weinig energie is om te genezen.

Ontspannen

Om chronische stress en een burn-out te voorkomen, is het belangrijk na iedere drukke (werk)dag te ontspannen. Doe dat door een combinatie van actief en passief ontspannen. Actief door te bewegen en te sporten. Passief door lekker onderuit televisie te kijken of een boek te lezen. Hier volgen enkele tips.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is de ideale manier om spanningen af te reageren. Bovendien ben je met een goede conditie ook beter bestand tegen spanningen en stress.

Rust

Plan in tijden van drukte bewust rustmomenten door ze in je agenda te zetten. Bij voorkeur minimaal een uur per dag. Lees een boek, neem een bad of luister muziek.

Ontspannings- en ademhalingsoefeningen

Bij stress wordt de ademhaling vaak oppervlakkig en komt deze vanuit de borst. Het lichaam denkt daardoor dat er onheil nadert. Een buikademhaling stuurt juist het tegenovergestelde signaal naar de hersenen: de kust is veilig. Er zijn veel ademhalings- en ontspanningsoefeningen op internet te vinden. Denk ook eens aan mindfullness: een bewezen effectieve methode om meer in het hier en nu te leven en spanning af te voeren.

Leuke activiteiten

Het is belangrijk om leuke dingen te doen, ook al heb je er misschien weinig energie voor. Ga naar de bioscoop of spreek met een vriend af om naar een museum te gaan.

Slapen

Een goed slaappatroon is belangrijk. Houd vaste tijden aan voor het naar bed gaan en opstaan. Doe ’s avonds geen inspannende dingen meer. Te veel alcohol is niet goed voor een gezonde slaap. Beperk je tot vier glazen per week.

Eten

Gezonde voeding en een regelmatig eet- en drinkpatroon is net zo belangrijk als een regelmatig slaappatroon. Eet op vaste tijden, sla geen maaltijden over en eet niet te veel in een keer. Drink niet te veel cafeïnehoudende dranken (koffie, thee, cola).

Professionals

Als het toch niet lukt te ontspannen, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Ga voor advies naar de huisarts of bezoek een fysiotherapeut als je denkt daar baat bij te hebben.

Training Mindfulness

Heb je een aanvullende zorgverzekering van Univé, dan kun je een tegemoetkoming in de kosten ontvangen voor een 8-weekse training Mindfulness Based Cognitieve Therapy (MBCT) of Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je huis- of bedrijfsarts met een indicatie voor een burn-out.

Deel dit bericht