Ga naar inhoud

12 april 2023Wonen

Hoe leer je je puppy bijten af?

Nog maar een paar weken oud, zo klein dat die nog bij je op schoot kan en enorm speels is. Het lijkt allemaal leuk, zo’n klein, schattig hondje. Hoe leuk het ook is, het is ook keihard werken. Je hond moet onder andere nog zindelijk worden, de basisvaardigheden leren en afleren om te bijten. In dit blog lees je 3 tips hoe je je puppy afleert om te bijten. 

Wanneer start je met het afleren van bijten? 

Pups zijn enthousiast en hebben vaak veel afleiding nodig. Daarom is de kans groot dat je bank, kast, schoenen, veters, handen of voeten niet veilig zijn. Puppy’s vinden het heerlijk om hun tanden ergens in te zetten. Het is een manier om alles te ontdekken, maar ze doen het vaak ook als hun tandjes doorkomen. 

Verwacht niet dat je pup het in één dag heeft afgeleerd. Heb dus geduld, maar wees consequent. En, begin zo snel mogelijk met het afleren van bijten. Op latere leeftijd wordt het alleen maar lastiger.  

3 tips om het puppy bijten af te leren 

Omdat je pup aan het leren is, is het belangrijk dat je hem niet te hard straft. Je puppy moet nog leren wat wel en niet mag. Ook is het belangrijk dat je het niet gaat uitlokken, dat geeft de puppy verkeerde signalen. Speel dus niet te ruwe spelletjes. Hieronder 3 tips wat je wel kunt doen om het puppy bijten af te leren. 

Tip 1 – Geef je puppy een time-out 

Het kan dat je puppy naar je toekomt omdat die zich verveelt. Om aandacht te trekken bijt je puppy in je hand of in je voet. Schenk er niet te veel aandacht aan, maar loop weg en sluit de deur achter je. Of zet je puppy bijvoorbeeld in zijn bench voor een time-out. 1 tot 2 minuten is genoeg. Zorg wel dat je dit rustig doet, zonder te praten of boos te worden. 

Tip 2 – Zorg voor voldoende speeltjes 

Als je puppy op je meubels, schoenen of kleding bijt, kun je hem het beste afleiden en vervolgens zijn eigen speeltje geven. Op die manier leer je je pup waar hij wel op mag bijten en wat niet mag.  

Tip 3 – Zorg voor voldoende rustmomenten 

Merk je dat je puppy zijn dolle uurtje heeft door bijvoorbeeld te veel prikkels of even niet weet wat die moet doen? Het lijkt soms dat je puppy eindeloos door kan gaan, maar zo'n kleintje heeft genoeg rust nodig om de dag te verwerken. Zet daarom je puppy even in de bench om weer even tot rust te komen.  

Deel dit bericht