Ga naar inhoud

11 mei 2023Gezondheid

Geef je brein focus: Iets gedaan krijgen in een wereld vol prikkels

Je hoofd herinnert je tijdens een vergadering aan die pastasaus die je écht niet mag vergeten! En zit je na je zoveelste vergadering eindelijk achter je computer, staat er een collega naast je met ‘even een klein vraagje...’ Help, hoe krijg ik in hemelsnaam iets gedaan?! Klik die mailbox dicht, verstop je voor je collega’s en duik in deze tips voor meer focus en concentratie.  

Wat is focus?

Focus is je aandacht kunnen houden bij waar je mee bezig bent, zonder je gedachten mee te laten voeren door interne (boodschappenlijstje) en externe (overleg van collega’s) prikkels. Je hoeft hiervoor je werkplek niet te verhuizen naar een stille bezemkast. Het is vooral handig om te snappen hoe je brein werkt. Je hersenen bestaan namelijk uit een bewust en onbewust deel. Dat onbewuste deel scant voortdurend de prikkels in de omgeving om te beoordelen of deze relevant voor jou zijn. Dat is de reden dat je in het geroezemoes van de lunchpauze toch opvangt dat je naam een paar tafels verderop wordt genoemd. Je oren horen dus alles, maar je onbewuste filtert de prikkels en stuurt het door naar je bewuste hersenen als de informatie als belangrijk is bevonden. Beoordeelt die poortwachter de prikkel als relevant, dan zal het je onderbreken in je activiteit. Weg focus. Hierdoor vind je het geen probleem om te werken in een koffietentje, maar wordt het wel lastig om met je hoofd bij je werk te blijven als collega’s het in dezelfde ruimt hebben over een project waar jij bij betrokken bent.

Je brein is een supercomputer

Dat afgeleid raken komt onder andere doordat je brein zich verveelt. Je brein is een soort supercomputer die graag optimaal gebruikt wordt. Is iets te saai, simpel of gaat het te langzaam dan gaat je brein op zoek naar extra prikkels. Hierdoor dwaal je af tijdens een saaie presentatie of moet je een bladzijde twee keer lezen omdat je er onvoldoende met je aandacht bij was. Tip: lees de tekst sneller dan je normaal doet. Dit vraagt extra hersencapaciteit waardoor je met meer focus leest.
Om focus te houden werkt het ook goed om iets naast je taak te doen wat je met je onbewuste brein makkelijk kunt doen. Denk hierbij aan wat krabbelen op papier of ijsberen tijdens een telefoongesprek.

Bundel je taken

Je kunt effectiever werken door je taken te bundelen op breinactiviteit: ‘s ochtends schrijven en ‘s middags afspraken. Iedere activiteit vraagt namelijk een bepaalde opstarttijd voor je brein. Door te bundelen kom je in de flow, wat resulteert in meer productiviteit en voldoening. Je kunt er zelfs voor kiezen om je werkdagen hierop in te richten. Afspraken bijvoorbeeld alleen op vrijdag plannen. En maak gebruik van het principe ‘Eat the Frog’. Hierbij start je je dag met ‘het eten van de kikker’: het oppakken van de lastigste taak van die dag. Is die al klaar voor de koffiepauze, dan ga je met een lekker gevoel de rest van je werkdag in.

Een hoofd op pootjes: kom in beweging

Je hoofd draait overuren en je benen slapen na uren op een bureaustoel te hebben gezeten. Zo’n gevoel dat je een hoofd op pootjes bent. Herken je dat? Kom dan in beweging. Gebruik je pauze voor een wandeling. Doe een paar jumping jacks of schudt je lijf even lekker los (mag ook achter gesloten deur op het toilet). Van beweging gaat je hart sneller pompen, zo stroomt bloed beter door je lichaam en komt er ook meer zuurstof in je lichaam. Dit laat je energieker voelen en helpt je te focussen.
Het is voor je brein daarnaast prettig als het tijdens je pauze geen nieuwe informatie hoeft op te nemen. Dus ook geen grappige Youtube video of nieuwsartikel. Staar dan liever even uit het raam en eet je lunch met je volledige aandacht.

Interessant, dat brein van ons. Een ware supercomputer die, met voldoende focus, fantastisch werk kan leveren. Als je graag meer leest over productiviteit en geconcentreerd werken, dan hierbij nog twee boekentips: Focus van Mark Tigchelaar & Oscar de Bos, en Grip van Rick Pastoor.

Deel dit bericht