Ga naar inhoud

19 januari 2024Sport

Friese kinderen ervaren het ultieme ijsgevoel

In Nederland is schaatsen cultureel erfgoed. Zodra er natuurijs op de meren en de sloten ligt, ontstaat er verbinding. Jong, oud, arm en rijk; iedereen komt samen op het ijs. Gelukkig hebben we hier net nog even kort van kunnen genieten. 

Maar door klimaatverandering ligt er steeds minder vaak natuurijs, waardoor kinderen nauwelijks nog in aanraking komen met de schaatssport.

Om schaatsen toegankelijk te houden voor kinderen, zijn de Sven Kramer Academy en 11steden Schaatsschool een vernieuwend project gestart. Dit initiatief richt zich op het aanbieden van schaatslessen aan basisschoolleerlingen en wordt gesteund door meerdere regionale organisaties, waaronder Provincie Fryslân, Sport Fryslân, Gewest Fryslân en de Elfsteden vereniging.

Liefde voor de schaatssport

Oud-profschaatser van de Jumbo schaatsploeg Douwe de Vries is een van de initiatiefnemers van het project. “Schaatsen is zoveel meer dan een sport. Voor mij staat het symbool voor saamhorigheid en gemeenschapsgevoel. Zodra het flink vriest, verandert het water in een ontmoetingsplek waar jong en oud samenkomen. Ik vind dat een prachtig fenomeen. Maar als je niet kunt schaatsen, sta je letterlijk aan de kant.”

“Vroeger was het makkelijk, we leerden het door het gewoon elke winter te doen. Door het steeds vaker uitblijven van natuurijs zien we helaas dat steeds minder kinderen leren schaatsen. Daarom moeten we actie ondernemen. Er samen voor zorgen dat schaatsen een traditie blijft, zodat ieder kind de kans krijgt om deze fantastische sport te ervaren.”

Vier weken, vier lessen

Met een mooi subsidiebedrag wil de organisatie in vier jaar tijd zoveel mogelijk basisschoolkinderen uit Friesland kennis laten maken met schaatsen. Kinderen krijgen in vier weken tijd vier lessen. Daarin oefenen ze verschillende disciplines: lange baan schaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en ijshockey. Kinderen doen allemaal een 11stedenbattle. Tijdens deze dag kunnen ze punten scoren met de technieken die ze in de weken ervoor hebben geleerd. De acht scholen met de meeste punten doen mee met de grote finale, waarin ze strijden om de titel Fries Kampioenschap Schoolschaatsen.

Samen voor schaatsen

Een van de zaken die aandacht verdiende was de onderlinge samenwerking van de verschillende schaatsinitiatieven in de provincie. “Al snel viel het op dat iedereen afzonderlijk van elkaar werkte. Terwijl het doel voor iedereen gelijk is: meer kinderen op het ijs. Ik was verbaasd hoe weinig er werd samengewerkt, iedereen zat op zijn eigen eilandje. Ze zagen elkaar meer als concurrent dan dat ze elkaar versterkten. Onder aan de streep zou het niet uit moeten maken waar kinderen schaatsen, als ze maar schaatsen. Dat is hart hebben voor de sport”, aldus Douwe.

Een stevige start

In het eerste seizoen zijn al 180 scholen betrokken bij het schaatsen, wat neerkomt op de helft van de scholen in Friesland. Een prestatie die Douwe enorm trots maakt. “Ik denk dat iedereen die vroeger op het ijs heeft gestaan, weet wat het met kinderen kan doen. Ik ben daarom ontzettend blij met het resultaat dat we nu al hebben bereikt. En dat we met dit project samen dingen kunnen organiseren zoals zo’n enorm groot feest als de 11stedenbattle vind ik geweldig, daar word ik heel blij van. Dat zijn gebeurtenissen die een onuitwisbare indruk maken op de kinderen en dat is precies wat we willen bereiken.”

Univé hecht grote waarde aan sport en beweging. Ze spelen een belangrijke rol in het behouden van een goede gezondheid, je prettig voelen en het ontmoeten van anderen. Het is van belang voor iedereen, voor jong en oud, met of zonder beperking. Daarom zet Univé zich in als Supporter van Sport. Univé draagt dit soort initiatieven een warm hart toe.


Deel dit bericht