Ga naar inhoud

25 oktober 2018Gezondheid

Feiten en cijfers over EHBO

Klaarstaan voor een ander, dat is voor veel mensen heel vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld om de bloemen water te geven als de buren op vakantie zijn. Of boodschappen te doen voor iemand die slecht ter been is. Maar hoe zit het met hulp op de momenten dat je er levens mee kunt redden? EHBO-opleider Livis deed onderzoek.

Weet jij wat je moet doen?

Eerste hulp verlenen, daar hebben we allemaal wel een idee bij. De meeste mensen weten bijvoorbeeld wat ze moeten doen als iemand een kleine snijwond heeft. Ook bij een brandwond weten veel ondervraagden hoe ze moeten handelen. Maar bij sommige ongevallen weten mensen minder goed hoe ze kunnen helpen.

Met een ernstige bloeding weet bijna 40% van de ondervraagden zich geen raad. Bij een hartstilstand ligt dat aantal met 43,2% nog hoger. Bij een vergiftiging staat zelfs meer dan 60% van de respondenten met de handen in het haar.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Waarom volgen mensen een EHBO-cursus?

Bijna de helft van de ondervraagden geeft als belangrijkste reden voor het volgen van een EHBO-cursus aan: “Ik wil iedereen (ook mensen die ik niet ken) kunnen helpen als hen iets overkomt.”

Een kleiner deel volgt de cursus vooral om de eigen kinderen (11,5%) of familie en vrienden (8,3%) te kunnen helpen. In totaal doet zo’n 20% mee aan een cursus omdat de mogelijkheid geboden wordt via het werk, de opleiding of de sportvereniging.

Meer dan de helft volgt geen opfriscursus

Van de deelnemers aan het onderzoek van Livis heeft bijna een derde een EHBO-cursus gevolgd. Landelijk ligt dat aantal echter lager, vooral als je kijkt naar het aantal mensen dat een EHBO-certificaat heeft.

Voor de juiste EHBO-kennis is het namelijk belangrijk dat je elke twee jaar een cursus volgt als herhaling en voor je certificering. Om je kennis op peil te houden, maar ook om de vaardigheden nog eens goed te oefenen. Bovendien leer je dan gelijk de nieuwste inzichten en technieken op het gebied van EHBO.

Deel dit bericht