Ga naar inhoud

17 juni 2024Ledenorganisatie

‘Eindelijk hebben we ons eigen reddingsbrigadevoertuig’

Reddingsbrigade De Streek is geliefd in Noord-Holland. De vereniging heeft een hoop leden, twee eigen boten en een boot vanuit de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Toch hadden ze nog een grote wens; een reddingsbrigadevoertuig. Een dure aanschaf waar Univé Noord-Holland vanuit het Ledenfonds een steentje aan bij kon dragen.

Reddingsbrigade De Streek is onderdeel van de Nationale Reddingsvloot. Door de kwaliteit van de opleiding en de kennis en inzet van de leden, heeft het ook de status ‘Watersnood & Rampbestrijding’ gekregen. Dit houdt in dat de vereniging op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie kan worden ingezet voor het bestrijden van een ramp of de vrees van het ontstaan ervan. Voorzitter Bob Koelman: “Daar zijn we trots op. Daar doen we het ook voor. Onze leden worden immers opgeleid om mensen te redden.”

Verschillende stadia

En dat opleiden begint al vroeg. Vanaf de leeftijd van vijf jaar zijn kinderen welkom bij de Noord-Hollandse vereniging. Bob: “Onze 135 leden trainen van september tot juli elke zaterdag in zwembad De Kloet in Grootebroek. Nadat ze zwemdiploma B hebben behaald, worden ze spelenderwijs elk jaar verder opgeleid. Daarbij worden ook examens afgelegd. Er zijn vier categorieën: Junior Redder, Zwemmend Redder, Lifesafer en Lifeguard. Onze lifeguards kunnen bijvoorbeeld als toezichthouders worden ingezet bij evenementen. Denk aan o.a. Sinterklaasintochten, de Waterweken, Mud Masters, langebaanwedstrijden en survivalruns.”

Overstroming

De vereniging heeft drie boten, twee in eigendom, één in bruikleen vanuit de Nationale Reddingsvloot. Bob: “Deze leenboot hebben we ook gebruikt bij de overstroming in 2021 in Zuid-Limburg. Met brigades uit Noord-Holland zijn we naar dit gebied gegaan. De leenboot hebben we achter een privéauto moeten hangen. Jammer genoeg liep deze auto flinke schade op. Uiteindelijk is die schade door het Rijk betaald, maar het zette ons wel aan het denken. De situatie was niet wenselijk en we wilden op zoek gaan naar een eigen reddingsbrigadevoertuig.”

Bedrag van 55.000 euro

Nadat dit plan was gevat, werd er met drie man een werkgroep gevormd. “Ik was één van de leden van de groep” vertelt Bob. “Als eerste keken we waar het voertuig aan moest voldoen. Hij moest in staat zijn een reddingsboot te trekken, hoog op de wielen staan, minimaal vier personen kunnen vervoeren en er moest voldoende plaats zijn voor onze materialen. Het kon ook geen elektrisch voertuig zijn. We hebben immers bepaalde trekkracht nodig. Daarna brachten we de kosten in kaart. We kwamen uit op een begroting van 55.000 euro.”

Toyota Land Cruiser 4x4

De werkgroep keek naar jong gebruikte en nieuwe auto’s. Bob: “Uiteindelijk vonden we de perfecte auto; een Toyota Land Cruiser 4x4. Een zes jaar oude wagen van Reddingsbrigade Nederland. Via diverse giften van donateurs hadden we al een mooi bedrag bij elkaar, maar we waren er nog niet. Gelukkig wist één van onze leden af van het Univé Ledenfonds.”

Donatie Univé Ledenfonds

Bob schreef het Ledenfonds aan en werd al snel benaderd met de vraag of hij meer informatie had. “Ik stuurde onze offerte op en kreeg al snel de fijne mededeling dat we het mooie bedrag van 2.750 euro in ontvangst mochten nemen”, vertelt Bob. “Het bedrag hebben we gebruikt om een lichtbak op de auto te zetten. Een lichtbak met zwaailichten en geluid die ook de politie en brandweer gebruikt om vrij baan te krijgen in geval van calamiteiten.” 

Doop tijdens KinderBeestFeest

De auto, te herkennen aan zijn oranje kleur en natuurlijk de lichtbak met witte en blauwe lampen op het dak, is inmiddels opgehaald. Bob: “We hebben hem voor het eerst gebruikt tijdens het KinderBeestFeest. Een dag waarop we kinderen met een zorgbehoefte of handicap, samen met hun broers, zusjes en ouders naar de avondopenstelling van Artis hebben gebracht. We hebben de gasten met onze gloednieuwe auto opgehaald en naar Amsterdam gebracht. Het laatste stuk naar de dierentuin zaten de gasten in onze reddingsbrigadeboot. Het werd een geweldige dag. Een betere ‘doop’ van ons reddingsbrigadevoertuig hadden we niet kunnen bedenken…”

Ken jij ook een maatschappelijk en lokaal project dat in aanmerking komt voor een donatie? 

Dien een aanvraag in!


Tekst: Caroline Vlietstra

Deel dit bericht

 • 11 juli 2024Gezondheid

  Juist voor kinderen is smeren met zonnebrandcrème extra belangrijk

  Precies op tijd hangt de zonnebranddispenser op basisschool De Klipper in IJmuiden. Want, ondanks dat de zomervakantie is aangebroken, staat de Zomerschool op het punt te beginnen. “Kinderhuidjes zijn kwetsbaar. Daarom zijn wij extra blij met deze gift van Univé Noord-Holland.”

 • 26 juni 2024

  Wegenvignet of milieusticker nodig? Univé Noord-Holland helpt graag

  De vakantietijd breekt aan. Grote kans dat de accommodatie reeds geboekt is en de reisverzekering afgesloten. Maar heb je ook gedacht aan de aanschaf van een milieusticker of wegenvignet? Best ingewikkelde zaken, maar geen nood. Univé Noord-Holland verkoopt de vignetten en stickers en legt alles haarfijn uit.

 • 20 juni 2024Gezondheid

  ‘Tuinieren is een buitenhobby, goede zonbescherming is dus extra belangrijk’

  Bij tuindersvereniging Tuinvreugde Volendam hangt sinds kort een zonnebranddispenser. De dispenser met zonnebrandcrème is een gift van Univé Noord-Holland en zal er deze zomer aan bijdragen dat meer leden beschermd tuinieren. “Weer helemaal naar huis omdat je je zonnebrandcrème vergeten bent, is er nu niet meer bij.”