Ga naar inhoud

4 oktober 2022Wonen

Einde rentevaste periode komt in zicht? Doe je voordeel met onze 5 tips

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen. Lees onze 5 tips om het maximale uit de mogelijkheden te halen.

Per de einddatum van de rentevast periode heb je ruime mogelijkheden met je hypotheek. Na het lezen van onze 5 tips weet je wat jou te doen staat en hoe je jouw voordeel hiermee kunt doen.

Tip 1 – Kun je van de renteopslag af?

Banken brengen vaak een renteopslag in rekening bij het afsluiten van een hypotheek. Je hebt je huis bijvoorbeeld gekocht voor een bedrag van €300.000, waar je een hypotheek voor hebt afgesloten van ook €300.000. Als jij na het kopen van het huis niet meer aan je betalingsverplichtingen kon voldoen, had de bank het huis kunnen verkopen, met het risico dat het huis bij gedwongen verkoop onvoldoende zou opleveren. Voor de nieuwe hypotheek hoeft een bank waarschijnlijk geen renteopslag meer te rekenen door de sterk gestegen huizenprijzen en afbetalingen op de hypotheekschuld. Verzoek jouw bank bij het aangaan van een nieuwe rentevast periode om de renteopslag uit de hypotheek te verwijderen. Met een NHG hypotheek heb je geen renteopslag, en kun je deze tip niet toepassen.

Tip 2 – Kijk verder dan je eigen bank

Het eenvoudigst is om te kiezen voor een nieuwe rentevast periode bij de huidige bank. Het enige wat je moet doen is akkoord gaan met het rentevoorstel van je bank en alles is weer geregeld. De hoogte van de hypotheekrente van je huidige bank kan te hoog zijn in vergelijking met andere banken. Laat je dus wel informeren over de opties van het oversluiten van je hypotheek. Daarnaast kun je ook kiezen voor een andere hypotheekvorm. Je ruilt de aflossingsvrije hypotheek bijvoorbeeld in voor een andere hypotheekvorm.

Tip 3 – Kies weloverwogen een nieuwe periode

De rentevast periode van 10 jaar wordt het meest gekozen. Tot 2022 werd vaker voor de rentevast periode van 20 jaar vast gekozen. Onze tip is, kijk vooral niet wat andere huiseigenaren doen, maar win advies in gericht op jouw eigen situatie. De te kiezen periode moet namelijk goed passen bij jou en bij jouw wensen. Als je plan is om binnenkort te emigreren, moet je niet kiezen voor een lange rentevast periode.

Tip 4 – Pas je voorlopige teruggave aan op de nieuwe rentelasten

Met een voorlopige teruggave stort de Belastingdienst jou maandelijks een bedrag, gebaseerd op jouw recht op teruggave. Een voorlopige teruggave is interessant voor huiseigenaren, omdat de betaalde hypotheekrente in veel gevallen aftrekbaar is. Als je in de nieuwe rentevast periode een veel lagere of hogere hypotheekrente krijgt, heeft dit ook invloed op de voorlopige teruggave. Stel deze dus opnieuw vast nadat je de rente weer hebt vastgezet voor een bepaalde periode.

Tip 5 – Ga in ieder geval voor een onafhankelijk financieel advies

Wat de beste keuze is voor jouw hypotheek is maatwerk. Iedere hypotheek is uniek. En jouw persoonlijke situatie ook. Plan dus vóór de einddatum van de rentevast periode een gratis en vrijblijvende afspraak in met onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Na het gesprek weet je wat je moet doen en of je flink kunt besparen op de maandlasten.

Deel dit bericht

 • 17 juni 2024Wonen

  Het gevaar van openbare wifinetwerken

  Als je in een grand café koffie zit te drinken, als je incheckt in je hotelkamer, in de trein… op allerlei plekken zijn er openbare wifinetwerken die je kunt gebruiken. Handig, want dat scheelt je mobiele data uit je bundel! Maar realiseer je wel dat deze openbare netwerken onveilig zijn.

 • Achter de laptop bellen in de kantoortuin

  24 mei 2024Wonen

  De Univé hypotheekadviseur staat altijd voor je klaar

  Je denkt misschien dat je klaar bent na het afsluiten van je hypotheek. Maar dat is niet zo. Je moet immers de maandelijkse lasten wel netjes blijven betalen. Ook als je even wat minder inkomen of hogere uitgaven hebt. Wanneer je twijfels hebt over je hypotheeksituatie, kun je altijd bij ons terecht.

 • 26 april 2024Wonen

  Let je op de gevaren van een aflossingsvrije hypotheek?

  Door wettelijke ontwikkelingen kan het zijn dat je je aflossingsvrije hypotheek verplicht moet aflossen. Dat zou leiden tot hogere maandlasten. Daar vertellen we je graag meer over.