Ga naar inhoud

6 januari 2020Vervoer

Privé schade rijden met een bedrijfsauto

Met een auto van de zaak kun je natuurlijk ook schade rijden als je er privé mee rijdt. Maar hoe zit het dan qua verzekering? Daar vertellen we je meer over.

Vrijwel altijd gewoon verzekerd 

Wees gerust, de bedrijfsautoverzekering geldt ook als je de auto privé gebruikt. De enige uitzondering op deze regel is wanneer je de bedrijfswagen anders gebruikt dan je aan ons hebt doorgegeven. Bijvoorbeeld wanneer je aan ons gemeld hebt dat je er alleen goederen voor je eigen bedrijf mee vervoert en achteraf blijkt dat je koeriersdiensten biedt. In dat geval geldt de verzekering niet, maar in andere gevallen is schade aan de bedrijfsauto na privégebruik gewoon verzekerd. 

Mag een werkgever schade aan de bedrijfsauto verhalen op de werknemer? 

Er zijn twee soorten situaties waarin dit kan gelden: bij zakelijk gebruik of privégebruik van de bedrijfsauto. 

  • Tijdens zakelijk gebruik is de schade voor rekening van de werkgever, tenzij er harde bewijzen zijn dat er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.  

  • Gaat het om schade tijdens het privégebruik van de bedrijfsauto, dan kan de werkgever de schade verhalen op de werknemer bij opzet of roekeloosheid. Ook hier is bewijs voor nodig, want alleen verwijtbaarheid is niet genoeg om de schade te kunnen verhalen. 

Andersom: schade aan je eigen auto tijdens werktijd 

Het kan natuurlijk ook precies andersom zijn, dat je met je eigen auto schade rijdt omdat je een privérit maakt onder werktijd, bijvoorbeeld voor een doktersafspraak. In dat geval kun je deze schade gewoon claimen bij je autoverzekering. Of en hoeveel er vergoed wordt, hangt af van de dekking die je gekozen hebt en van de schuldvraag bij de aanrijding. 

Deel dit bericht