Ga naar inhoud

27 februari 2020Gezondheid

Dit moet je weten over het coronavirus

Het coronavirus werd in januari voor het eerst gesignaleerd in China, in regio Wuhan. Inmiddels zijn er wereldwijd besmettingen met het coronavirus bekend. Ook in Europa is het coronavirus inmiddels in verschillende landen ontdekt, waaronder in Nederland. We hebben daarom 5 dingen op een rijtje gezet die je moet weten over het nieuwe coronavirus.

Welke symptomen horen bij het coronavirus?

De meeste patiënten met het coronavirus hebben vooral lastig van:

  • Koorts
  • Hoesten
  • Kortademigheid

Het virus wijkt af van eerdere coronavirussen.

Hoe wordt het coronavirus overgedragen?

Het virus wordt overgedragen via mensen en dieren. Dit gebeurt vooral via kleine druppeltjes die vrijkomen als je hoest of niest, of door lichamelijk contact. De kans dat iemand die nog geen klachten heeft het virus verspreidt, is klein. Hoe zieker iemand is, hoe meer van het virus hij bij zich draagt en hoe meer andere mensen hij dus kan besmetten.

Het bestellen van pakketjes uit China is veilig. Als het coronavirus op een pakketje zou zitten, zou het virus de reis naar Nederland niet overleven. Het virus kan namelijk niet goed overleven buiten het lichaam, zeker niet op verpakkingsmateriaal of andere spullen.

Ik denk dat ik het coronavirus heb, wat moet ik doen?

Op dit moment komt het coronavirus nog nauwelijks voor in Nederland. De kans is dus groot dat wanneer je verkouden bent of longklachten hebt, dit gewone griep is en niet het coronavirus. Zeker wanneer je in de afgelopen twee weken niet in China, Singapore, Iran en in één van de Italiaanse gemeenten waar het virus heerst bent geweest.

Ben je wel in één van deze landen of regio’s geweest, of heb je de afgelopen twee weken contact gehad met iemand die het virus heeft? Dan kun je het beste telefonisch contact opnemen met je huisarts. Ga vooral niet bij je huisarts langs: als je het virus hebt, is de kans groot dat je dan tijdens je bezoek aan de huisarts al mensen besmet. In overleg met de GGD bepaalt je huisarts of je onderzocht wordt op het nieuwe coronavirus.

Hoe bereidt Nederland zich voor op het nieuwe coronavirus?

Tot nu toe is er in Nederland één man besmet, hij ligt in quarantaine. Artsen, laboratoria en de GGD werken samen om in dat geval een uitbraak te bestrijden. Zo hebben laboratoria al testen tot hun beschikking om het virus te signaleren en houden het RIVM, artsen en GGD elkaar op de hoogte over de laatste ontwikkelingen. Artsen verplicht om eventuele nieuwe vaststellingen van het virus te melden bij de GGD.

Is het nieuwe coronavirus dodelijk?

Tot nu toe lijkt het nieuwe coronavirus nog niet veel ernstiger dan de gewone griep. Er overlijden mensen aan het virus, maar dit zijn vooral ouderen en mensen die verzwakt zijn door een andere ziekte. Er is op dit moment nog geen vaccin om te voorkomen dat mensen het virus krijgen.

Deel dit bericht