Ga naar inhoud

9 april 2021Reizen

De fietsen veilig op de fietsendrager: zo doe je dat

Nu het mooier weer wordt, stappen we vaker op de fiets. Wil je eens in een andere omgeving fietsen, dan neem je de fietsen misschien mee achterop de auto. Maar hoe doe je dat veilig en hoe zit het eigenlijk met de verzekering?

De regels

Er is een aantal regels waar je je aan moet houden als je je fiets mee wilt nemen achterop de auto. Zo voorkom je gevaarlijke situaties:

  • Je fiets mag aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 centimeter uitsteken
  • Er mogen geen scherpe delen uitsteken
  • Je verlichting en kentekenplaat moeten zichtbaar blijven
  • Bekijk de maximale kogeldruk van je auto. Het gewicht van je fiets(en) mag namelijk niet hoger zijn dan de maximale kogeldruk

Dit zijn de regels in Nederland. De regels in het buitenland kunnen iets afwijken.

Hoe zet je de fietsen veilig achterop de auto?

Als je elektrische fietsen achterop de auto wilt zetten, is het gewicht soms een probleem. De meeste auto’s hebben een kogeldruk tussen de 45 en 75 kilo. Een elektrische fiets weegt vaak zo’n 25 kilo, waardoor je er maar één mee zou kunnen nemen. Gelukkig kun je het gewicht van de fiets wat verlagen, door de accu eraf te halen en deze in de kofferbak te leggen. Dat scheelt al snel drie kilo.

Ook als je andere losse spullen op je fiets hebt, zoals fietstassen of een fietscomputer, is het slim om deze van je fiets te halen. Als je ze laat zitten, zorgen ze voor meer luchtweerstand en minder stabiliteit. Je auto kan dan sneller gaan zwabberen.

De fietsendrager en de verzekering

De fietsendrager zelf is een accessoire die valt onder de dekking van je autoverzekering. Met een All Risk-autoverzekering ben je verzekerd voor accessoires tot € 1.000. Je kunt accessoires tot € 10.000 aanvullend verzekeren. Hiermee ben je verzekerd als je fietsendrager beschadigd raakt of als hij gestolen wordt van je auto.

Maar hoe zit het dan met je fiets zelf? Als je fiets gestolen wordt van de fietsendrager, kun je een beroep doen op je fietsverzekering. Raakt je fiets beschadigd tijdens het vervoer achterop de auto, dan is de vergoeding afhankelijk van wie de schade heeft veroorzaakt. Als iemand anders tegen jouw auto aanrijdt en zo jouw fiets beschadigt, is deze persoonlijk aansprakelijk en valt dit onder zijn autoverzekering. Maar ben je zelf bijvoorbeeld tegen een paaltje aan gereden? Dan valt schade onder je fietsverzekering.

Deel dit bericht