Ga naar inhoud

2 augustus 2017Vervoer

De beste koffie langs de snelweg

Te sterk, te slap, te lauw, te troebel, te waterig. Koffie langs de snelweg in het buitenland heeft geen beste reputatie. Is daar eigenlijk überhaupt wel goede koffie te vinden? We leggen vijf cruciale koffievragen voor aan het voor deze gelegenheid samengestelde koffie-langs-de-snelweg-in-het-buitenlandpanel. Dat bestaat uit de internationale vrachtwagenchauffeurs Mathieu Lafeber (42) van TWS en Johan Kuijpers (49) van Jan de Rijk Logistics. De mannen, die per jaar ruim 150.000 kilometer afleggen, drinken wekelijks liters koffie langs en op Europa’s snelwegen.

Ben je aan de snelweg in het buitenland overgeleverd aan automatenkoffie?

Mathieu: “Eigenlijk wel. Die automatenkoffie vind ik altijd te slap en te waterig, of juist te bitter. Alleen in Italiaanse wegrestaurants maken ze koffie met baristamachines. Dat zijn dan ook de enige plekken waar ik koffie koop. Normaliter zet ik zelf filterkoffie in mijn cabine, ik heb daar een 220 voltaansluiting.”
Johan: “Ik drink eigenlijk alleen koffie uit automaten. Best goede koffie hoor, als je het mij vraagt. Alleen in Spanje en Italië vind ik 'm te sterk. Maar omdat ik altijd cappuccino drink, merk ik dat gelukkig minder goed.”

Waar vind je de beste koffie in het buitenland?

Johan: “Ik weet wel waar je de sléchtste koffie krijgt. Bij sommige Spaanse tankstations schotelen ze je gratis koffie voor. Die komt uit een thermoskan en wordt opgewarmd in de magnetron.”
Mathieu: “Italië is natuurlijk het koffieland bij uitstek. Bij de wegrestaurants heb je goede koffie, maar het is pas echt genieten als je de snelweg afgaat. Ik kom veel in dorpjes, daar is standaard wel een koffiebarretje. Als de tijd het toelaat, ga ik altijd naar binnen. Voor iets meer dan een euro krijg je een écht goede kop, die met liefde is gezet. Dat proef je.”

Wat ben je her en der kwijt voor een bakkie?

Johan: “Dat verschilt enorm per land. Spanje en Italië zijn heel goedkoop, vaak maar net iets meer dan een euro.”
Mathieu: “Vooral Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn verschrikkelijk duur. Het kan oplopen tot 3 of soms zelfs 4 euro. Als ik die prijzen zie, ben ik helemáál blij dat ik mijn eigen koffie maak.”

Daarover gesproken. Hoe werkt dat, zelf koffie zetten onderweg?

Mathieu: “Ik heb een normaal koffiezetapparaat op 220 volt. In de auto kan dat niet, dan heb je een koffiezetapparaat met 12 voltaansluiting nodig. Veel chauffeurs maken zelf oploskoffie, dat vind ik echt smerig.”
Johan: “Een hoop collega’s van mij doen dat. Het water koken ze met een magnetron of waterkoker. Oost-Europese chauffeurs zie je juist vaak in de weer met een gaspitje, waarop ze ook hele maaltijden koken.”

Hoeveel koffie drinken jullie eigenlijk onderweg?

Johan: “Een paar kopjes per dag. Helaas kan ik niet méér drinken, anders moet ik mijn wagen de hele tijd aan de kant zetten om te plassen.”
Mathieu: “Daar heb ik niet zo’n last van. Ik ben een echte koffieleut, als ik geen koffie heb gedronken ben ik niet te genieten. Ik drink zo’n 10 tot 15 koppen op een dag. Of ik dan nog wel kan slapen? Absoluut, ik doe mijn ogen dicht en ben weg. Koffie of niet, ik slaap als een prins.”

Goede koffie scoren in het buitenland is belangrijk, maar correct tanken natuurlijk evengoed. Lees er alles over in ons artikel over tanken in het buitenland.

Goede zet: zet zelf goede koffie onderweg

Een paar euro’s besparen, de snelweg niet af en koffie zo sterk als jij wilt? Zelf een bakkie zetten onderweg is een makkie. Met de Waeco Perfect Coffee zet je snel en gemakkelijk een kopje filterkoffie. Vrij letterlijk, want de koffie zit meteen in de mok. Sterk. Houd je van gemak? De Handcoffee Auto werkt met koffiepads en past in je bekerhouder. Handig!

Geen fan van een lauwe bak leut uit een automaat of van oploskoffie? Misschien kun je de koffiekwestie digitaal oplossen.

Met apps jagen op de beste koffie
Met deze apps scoor je goede koffie in het buitenland:

1. Beanhunter (iOS) helpt je bij de jacht naar goede koffiebarretjes. De app is vooral handig voor citytrips tijdens je vakantie, aangezien er met name horecazaken in steden op staan.
2. Trucker Appy (Android en iOS) is een app voor en door vrachtwagenchauffeurs, maar eigenlijk is 'ie handig voor iedereen die reist. Overal in Europa kun je namelijk in een handomdraai zien waar de dichtstbijzijnde pauzeplek is. En waar je dus snel je dosis cafeïne kunt scoren.

Deel dit bericht