Ga naar inhoud

14 februari 2023

Carnaval, iets voor jou?

Zie je zaterdag 18 februari iemand gekleed als ridder, vampier of Wednesday van de Addams Family over straat lopen dan is daar niks vreemds aan. Het is namelijk de start van carnaval! Zaterdag 18 februari t/m dinsdag 21 februari 2023 verandert het Zuiden van ons kikkerlandje in één groot gezellig feest. Niet zo bekend met het hele concept? Ontdek of dit unieke feest het voor jou waard is om nog snel een vakantiedag op te nemen en je vrienden op te trommelen.

Het vlees wegzetten 

De oorsprong van Carnaval gaat terug tot de 18e eeuw, toen de volgelingen van de katholieke religie in Italië de traditie begonnen van het houden van een feest vlak voor Aswoensdag, de eerste dag van de vastperiode. Omdat katholieken niet geacht worden vlees te eten tijdens deze periode, noemden ze het festival ‘Carnevale’, dit betekent ‘het vlees wegzetten’.  
Het wereldberoemde Braziliaanse Carnaval is voortgekomen uit oude Afrikaanse tradities. Zo gingen mensen in kostuum en masker de straten op, vanuit de overtuiging dat het geluk brengt en boze geesten kalmeert. Hier is de basis gelegd voor de kleurrijke parades zoals we die tegenwoordig kennen.  

Het vrolijke zuiden 

In Nederland vieren we carnaval vooral in het zuiden. Brabant staat bekend als de grootste carnavalsprovincie, naast Limburg. In iedere dorp en stad is het feest, maar iedere plaats heeft zijn eigen tradities, kleuren en carnavalsvlag. Een groot evenement in deze regio is de Cuijkse Elf Kroegentocht: een tocht langs elf kroegen. Is je stempelkaart vol? Dan verdien je een onderscheiding. Onderweg kom je langs verschillende podia met artiesten, bands en dj’s. Tussen de drankjes door moet er natuurlijk ook gegeten worden. En ook dat zit wel goed in het bourgondische Brabant. Van twee worstenbroodjes achterelkaar opeten kijkt niemand vreemd op. En anders kan je ergens wel een bordje boerenkool, frietje of andere snack halen. Meer zin in een Zeeuwse bolus? Dat komt goed uit, want ook in Zeeland vieren ze carnaval! Sterker nog, ook in Gelderland en Twente zijn ze niet vies van een verkleedpartijtje voor het vrolijke feest van het jaar. Hierbij een overzicht van alle plaatsen in Nederland waar je carnaval kunt vieren.  

Carnaval tradities 

Waar je ook heen gaat, iedere regio heeft zijn eigen unieke gebruiken. In Roermond vereren ze Bacchus: god van de wijn en dronkenschap. En als afsluiter van het feest gooien ze een stropop van Bacchus in de rivier de Roer. In Boxmeer doen alle vrijgezelle mannen mee aan een paardenrace onder de naam ‘Metworstrennen’. De winnaar is Koning Metworst en loopt de rest van het feest met elf worsten om zijn nek. In de gemeente Venray vind je ‘De Roetsj’. Een negen meter hoge glijbaan waar verklede feestgangers vanaf glijden en vervolgens in een grote bak water plonsen. Ja, al dat feestgedruis brengt de creativiteit wel naar boven bij de mens!  

Alaaf! 

Andere carnavalsvierders begroet je met de kreet ‘Alaaf!’ Tegelijkertijd breng je je vingertoppen van je rechterhand naar je linkerslaap. Maar je roept het ook bij het proosten of gewoon tussen het feesten door. Het woord zou voortkomen uit het Keltische ‘alaf’ wat geluk en heil betekent. Maar er is ook een theorie dat het is ontstaan uit het Duitse ‘all ab’ waarmee men bedoelt: alles aan de kant, alles uit de weg. Hoe dan ook, roep het tijdens carnaval en je zult altijd enthousiaste reacties krijgen!  

Voorkom de kater  

Carnaval is een geweldig feest, voor jong en oud. Geniet, maar pas ook op jezelf en anderen. Even een glas water tussendoor kan geen kwaad. En heb je een glaasje op? Pak dan een taxi of neem de benenwagen naar huis. Eet naast alle worstenbroodjes ook een stuk fruit voor de nodige vitamines. En word je na een avond feesten wakker met hoofdpijn? Dat kan kloppen. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam, wat zorgt voor een kater. Drink daarom veel water. Nog liever voorkom je de kater. Een paar tips: 

  • Drink niet meer dan één glas alcohol per uur 
  • Neem na een glas alcohol steeds een glas water of fris 
  • Drink niet te veel verschillende alcoholische drankjes door elkaar 
  • Drink alcohol met zo weinig mogelijk foezelalcoholen. Dit zit vaak in drank die wordt gemaakt van fruit (vooral pruimen). Foezelalcohol blijft langer in je lichaam dan reguliere alcohol (ethanol) en zorgt daardoor voor een fikse kater.  
  • Drink voordat je je bed induikt extra water en eet wat om je bloedsuiker te verhogen. Het liefst iets zouts of met veel eiwitten.  

Ben je al enthousiast over Carnaval? Spiek hier dan alvast voor een leuke outfit. Vooral de piratenjurken, 80’s trainingspakken en dierenpakken zijn populaire verkleedopties. Of ga je toch als een maffiabaas? Veel plezier! Alaaf!  

Deel dit bericht