Ga naar inhoud

25 april 2024Gezondheid

Buiten spelen aantrekkelijk maken voor de jeugd van nu

We hebben alweer mogen genieten van de eerste zachte en zonnige dagen. De aangename temperaturen vragen erom lekker naar buiten te gaan. Dat geldt ook voor kinderen; eindelijk kunnen ze weer naar buiten om te spelen. Een belangrijke zaak, want de voordelen van buiten spelen zijn enorm.

Beweging zorgt ervoor dat er verbindingen in de hersenen worden gelegd. En pas als die verbindingen er zijn, is er ruimte om nieuwe dingen te leren. Bovendien bevordert buiten spelen de sociale interactie. Kinderen leren omgaan met anderen, samenwerken en conflicten oplossen. Dat maakt de speeltuin niet alleen een plek voor plezier, maar ook een belangrijke omgeving voor de algehele ontwikkeling en welzijn van kinderen.

Buiten spelen nieuwe stijl


Een kind dat vandaag de dag twaalf jaar is, is niet te vergelijken met een twaalfjarig kind van twintig jaar terug. En dat heeft alles te maken met de aanwezigheid en het gebruik van schermen. Nicole Golsteijn-Heijnen is bestuurder van stichting Speeltuinen Roermond en merkte anderhalf jaar terug de terugloop op van buiten spelende tieners.

Op zaterdag 11 april opende de stichting, met hulp van Univé Buurtfonds, een volledig nieuw urban sports park in de al bestaande speeltuin Kitskenberg. “We zagen dat kinderen op een steeds jongere leeftijd niet meer naar de speeltuinen komen. Dat komt doordat de belevingswereld van kinderen enorm is veranderd sinds de komst van schermen, games en YouTube. Met ons project willen we laten zien dat als je kinderen tegenwoordig iets biedt wat ze wel leuk vinden, ze graag weer buiten gaan spelen”, zo legt Nicole uit.

Weet wat jongeren beweegt

Omdat kinderen veel op schermen kijken, is er steeds meer sprake van bijziendheid. Om dit te voorkomen moeten kinderen per dag twee uren buiten spelen of bewegen. Maar wil je ze iets anders bieden dan games, dan moet je van goeden huize komen, aldus Nicole. “Wil je jongeren blijven aanspreken, dan is het belangrijk om je te verplaatsen in hun belevingswereld. Daarbij is het ontzettend waardevol om te denken vanuit de huidige tijd en te kijken naar wat kinderen nú leuk vinden. In plaats van te doen wat je al veertig jaar doet. Kinderen van nu vinden heel andere dingen leuk. Daar moet je je op aanpassen en daar moet je mee bezig zijn, wil je ze kunnen bereiken en blijven uitdagen.”

Uitdaging voor tieners


Door de uitbreiding is de speeltuin nu ook het bezoeken waard voor tieners. Na veel gesprekken met kinderen creëerde de stichting een urban sports park dat geïnspireerd is op populaire activiteiten als Ninjago Warrior, een obstacle run en freerunning. Nicole: “Kinderen kunnen op het parcours klimmen, klauteren en springen, maar ze kunnen er ook hun creativiteit in kwijt. Verder vonden we het belangrijk dat het voor langere tijd uitdagend blijft. Dat ze moeten oefenen om iets onder de knie te krijgen en dus de speeltuin blijven bezoeken. Het sports park heeft overeenkomsten met wat kinderen beleven in games. Alleen nu zijn ze zelf de speler en kunnen ze er hun eigen creativiteit aan geven.”


Samen met onze leden willen we wijken en buurten fijner en veiliger maken. 
Heb jij ook een goed idee voor jouw buurt? Heb je een droom of een project dat jouw buurt fijner en veiliger maakt? Univé Buurtfonds helpt je bij het verbeteren van je buurt. Doe de online projectcheck en kijk in een aantal simpele stappen of wij je hierbij kunnen helpen.

Fotograaf: Jean-Paul Kuit

Deel dit bericht