Ga naar inhoud

15 november 2017Gezondheid

Blijf in balans!

Het gebeurt in een seconde. U struikelt over een drempel, stapt mis van een stoep of keukentrapje, u verliest uw evenwicht en valt… Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar een val kan grote gevolgen hebben.

Vallen is bij ouderen de belangrijkste oorzaak van een bezoek aan de spoedeisende hulp en ziekenhuisopname. In Nederland maakt maar liefst elke vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij medische hulp nodig heeft!* 

Waarom vallen we vaker als we ouder worden?

Bij het ouder worden gaan we vaak minder bewegen. Onze conditie wordt minder en de spiermassa wordt minder. Onze botdichtheid neemt af, wat weer de kans op breuken verhoogt. Bovendien wordt onze reactiesnelheid lager. Ook medicijngebruik kan het risico op vallen verhogen. Uw bloeddruk kan bijvoorbeeld dalen waardoor u sneller omvalt of uw concentratie wordt er (vaak ongemerkt) minder door. Allemaal oorzaken waarmee de kans op vallen, met vervelende gevolgen, toeneemt.

Kom in beweging

Gelukkig kunt u zelf veel doen om vallen te voorkomen. Zoals minder zitten en meer bewegen! Want spierkracht, coördinatie en evenwicht zijn van groot belang om vallen te voorkomen. Veel thuiszorgorganisatie bieden speciale valpreventietrainingen aan. Vaak wordt dit vergoedt uit uw zorgverzekering. Daarnaast is bewegen een belangrijke tip bij valpreventie. Niet alleen blijft u beter in balans en voelt u zich sterker en zekerder, maar als u toch een keer een misstap maakt, blijft u, als u fit bent, gemakkelijker op de been. Ook sportscholen of fysiotherapeuten bieden groepslessen aan speciaal gericht op ouderen.  

Kijk eens kritisch naar uw huis

Slechte verlichting blijkt de oorzaak van veel ongelukken. Zorg daarom dat u ’s nachts het licht op het toilet of de badkamer aanlaat. In de badkamer kunt u verder denken aan beugels aan de muur maar ook aan antisliptegels. En natuurlijk is het verstandig om losse tapijten, kabels en spullen op de trap te verwijderen. Zo creëert u een veiliger huis.

Zorg voor goed zicht

Laat uw ogen jaarlijks controleren, zodat u een bril heeft op de juiste sterkte. Houdt er rekening mee dat u in het donker minder goed ziet. Draag buiten liever geen varifocus bril. Immers juist omdat u door de onderkant van uw bril in de verte wazig ziet, kan het zijn dat u die drempel of die loszittende stoeptegel op de grond over het hoofd ziet. 

Een noodknop voor extra zekerheid

Ondanks alle preventieve maatregelen kan het toch gebeuren dat u valt of dat u zich plotseling niet goed voelt. Met een noodknop heeft u met één druk op de knop direct contact met de Univé alarmcentrale. Zij weten waar u bent en schakelen uw familie, buren of indien nodig de hulpdiensten in. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw familieleden een geruststellende gedachte. 

* Bron: platform www.veiligheid.nl

Deel dit bericht