Ga naar inhoud

11 juli 2016Gezondheid

Er zat blauwalg in het water! Wat nu?

Ze steekt onmiddellijk de hand in eigen boezem. 'Ik had gewoon even moeten meelopen. Dan had ik meteen gezien dat zij daar niet moesten gaan zwemmen.'

Maar het leek zo handig. Terwijl Lilian met haar man de tent zouden opzetten, konden Mike (9) en Jordy (11) alvast gaan zwemmen in de recreatieplas naast de camping. 'Blauwalg', klinkt Lilian nu somber.

'Tenminste dat denk ik. Er ligt overal drap in dat water. Net snert. Het gekke is alleen dat Mike onder de bultjes zit en rode ogen heeft, terwijl Jordy nergens last van heeft. Is het dan toch wat anders?'

Blauwalg in zwemwater

Als ik de beschrijving van het zwemwater hoor, ben ik echter ook geneigd daar de oorzaak te zoeken. Het water stinkt naar vislucht en her en der ligt er een blauwachtig schuim op de groenige soep. De familie heeft bovendien inmiddels kennisgemaakt met andere campinggasten. De aanwezigheid van blauwalg blijkt voor hen ‘oud nieuws’. 'Hadden wij maar beter opgelet. Er schijnt bij de receptie zelfs een briefje te hangen', baalt Lilian.

Veilig en schoon buitenwater

In Nederland kun je ook op www.zwemwater.nl zien waar het schoon en veilig zwemmen is. Vaak staan hier ook waarschuwingsborden bij buitenwateren. En blauwalg kun je ook zelf herkennen: in het water zwevende kleine kolonies groene bolletjes, groenige soep of al blauwachtig schuim. Zwem niet in of bij deze drijflagen!

Vooral kleine kinderen hebben last van blauwalg. Het groene (blauwe of (rood)bruinige) spul wordt namelijk pas hinderlijk als je het binnenkrijgt (inslikken of inademen). Dat overkomt met name jonge kinderen veel. Sommigen stoppen het zelfs in de mond.

Symptomen blauwalg

De verschijnselen van vergiftiging door blauwalg worden meestal binnen 12 uur zichtbaar. Dat kan gaan om hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Heeft je kind veel blauwalg binnengekregen, dan kunnen er ernstigere problemen optreden. Raadpleeg dan altijd een arts!

Het beste is om Mike onder de douche te zetten. (Nooit verkeerd als je in buitenwater hebt gezwommen.) Binnen vijf dagen gaan de klachten meestal vanzelf voorbij. En zwemmen? Gewoon lekker in schoon water!

Heeft u als Univé-verzekerde een medische vraag tijdens uw vakantie? Dan kunt u 24/7 terecht bij onze Vakantiehulp. Of u nu twijfelt of u naar de dokter moet of hulp nodig heeft bij het vinden van de dichtstbijzijnde arts op uw vakantiebestemming.

Deel dit bericht