Ga naar inhoud

23 januari 2024Wonen

Starterswoning kopen? Hoe dan?

Na 4 jaar studeren in Groningen, waarin ze het geluk had een prachtige jaren ’30 bovenwoning te huren in een gewilde wijk in Groningen, begon voor Esmee een langdurige zoektocht naar passende woonruimte.

Na haar studie vertrok Esmee voor een masterstudie naar Utrecht. In eerste instantie vond ze nog een woonruimte in een studentenhuis, maar toen haar vriend ook naar Utrecht trok, was de behoefte groot om samen een eigen plekje te vinden. Na verschillende studentenkamers werd na lang zoeken een studio gevonden van 29 m2.

Klein behuisd in coronatijd

Wat in eerste instantie als een groot geluk werd ervaren veranderde in coronatijd in een soort nachtmerrie. Twee thuiswerkende partners die allebei voor hun werk veel contact met de buitenwereld hadden, moesten strijden om een plekje in de studio. Degene met het minste geluk vond een plekje in de gang of op het toilet. “Dat, en het feit dat je écht 24-uur per dag op elkaars lip zit maakte van die plek een soort gevangenis,” zegt Esmee als ze terugdenkt aan die tijd.

Terug naar het Noorden

In de zoektocht naar een grotere woning in de randstad, bleek al snel dat het zoeken naar een speld in een hooiberg was. Veel te hoge prijzen, het moeten overbieden en geen startkapitaal stonden de aankoop van een eerste woning in de weg. “Je wordt wel een beetje moedeloos als je erachter komt dat het bijna onmogelijk is om iets te kopen. Dát, en het feit dat we ook wel behoefte hadden aan wat meer ruimte en wel terug wilden naar onze vrienden en familie in het Noorden, maakte dat we besloten onze zoektocht daar verder voort te zetten.”

Gekocht en toch weer niet

De lessen van het telkens weer verhuizen en de zoektocht naar een koopwoning in Utrecht bracht het stel op het idee om te gaan voor nieuwbouw. Al snel bleek het raak te zijn. Na de inschrijving voor een nieuwbouwwoning in jaren ’30 stijl, met glas in lood, werden ze als tweede ingeloot. “Je hebt echt het idee dat je een lot uit de loterij hebt gewonnen, maar na een half jaar bleek ook dat een teleurstelling.” Er was te weinig animo voor dit type woningen. De koop ging dus wederom niet door. “Het feit dat je in je hoofd al iets hebt gekocht, hebt gedeeld met iedereen en dat dan niet door blijkt te gaan, wat een teleurstelling was dat.”

Na de eerste teleurstelling werd de koe bij de horens gevat. Makelaars werden gebeld voor lopende nieuwbouwprojecten en de huis-hunters werden op reservelijsten geplaatst. En als een klein wonder kwam er binnen een week een verrassend telefoontje. Er was een woning in een nieuwbouwproject beschikbaar. Uiteindelijk bleek deze nog passender en leuker, en nog veel belangrijker: er werd al gebouwd. Dus opeens veranderde de wachtstand in de zo gewenste actiestand.

Het doolhof van hypotheken

“Je koopt een nieuwbouwwoning van een tekening met onzichtbaar geld van een stuk papier. We zijn echt wel verstandig, maar erg tastbaar was het niet. Tijdens het financieringstraject kwamen we erachter dat het heel belangrijk is dat je een adviseur vindt die bij je past. Als het voelt dat iemand begrijpt dat dit voor jou een grote stap is en je écht persoonlijk advies krijgt dan helpt dat echt en dat gun ik iedereen.”

De voorpret

“Eind februari krijgen we de sleutel, maar de voorpret is al begonnen. Ik kan bijna niet wachten op het moment dat ik in ons nieuwe ruime huis aan het koken ben en met mijn vrienden heerlijke avonden ga beleven. Met de gedachte dat we er deze keer niet binnen afzienbare tijd weer weg gaan. Die ruimte en rust. Heerlijk.”

Welke hypotheekvorm past bij starters?

Welke hypotheekvorm het meest geschikt is voor jouw situatie, hangt onder meer af van het bedrag dat jij maandelijks wilt en kunt betalen aan de hypotheek. Bij Univé zien we dat de annuïtaire hypotheek vaak populair is bij starters. Als starter heb je vaak nog niet zo’n hoog inkomen. Dan is het fijn als je hypotheeklasten ook niet zo hoog zijn. Je kunt ook een combinatie van de verschillende hypotheekvormen kiezen. Je hypotheekadviseur bekijkt altijd samen met jou welke hypotheekvorm de beste keuze is voor jou.

Deel dit bericht