Ga naar inhoud

8 maart 2023Gezondheid

Afvaltips voor je hond

Honden en overgewicht. Uit onderzoeken blijkt dat veel honden hiermee kampen. En hoewel we ons er vaak niet van bewust zijn, laat staan dat we dit willen, kan het voor vervelende gevolgen zorgen bij je viervoeter. Is jouw hond te zwaar? Met deze 4 afvaltips voor je hond straks niet meer.  

Oorzaken overgewicht bij honden 
Eigenlijk verschillen honden met overgewicht niet zoveel van mensen met overgewicht. Sommigen hebben er aanleg voor of slikken medicijnen die deze bijwerking hebben en anderen worden misschien iets te veel verwend met lekkers. Oorzaken van overgewicht bij honden waar je zelf invloed op hebt zijn: 

 • Te veel voer op een dag

 • Regelmatig een tussendoortje 

 • Te weinig beweging 


Wat zijn de risico’s van overgewicht bij honden? 
Overgewicht neemt aardig wat risico’s met zich mee voor je hond. Het kan er zelfs voor zorgen dat de levensverwachting 2 jaar korter wordt. Maar dat is niet het enige, andere risico’s van overgewicht zijn onder andere: 

 • Gezondheidsproblemen zoals suikerziekte

 • Groter risico op bot- en gewrichtsproblemen 

 • Conditie en uithoudingsvermogen wordt slechter, waardoor je hond ook minder goed kan bewegen 

 • De vacht wordt minder mooi en valt sneller uit 


4 afvaltips voor je hond 
Is jouw hond te zwaar? En wil je er zo snel mogelijk wat aan doen? Met deze afvaltips is je hond straks weer helemaal gezond: 

 1. Stapje voor stapje 
  Voordat we met allemaal tips gaan strooien is de meest belangrijke tip: doe het stapje voor stapje. Gooi het roer niet in één keer drastisch om, laat je hond geleidelijk afvallen.  

 2. Check bij de dierenarts 
  Naast dat het goed is om je hond regelmatig te laten checken en wegen bij de dierenarts, kan die aangeven wat het ideale gewicht voor je hond is. Daarnaast kun je advies vragen over welke dierenvoeding je het beste aan je hond kan geven. En is het belangrijk dat je niet te veel brokken geeft.  

 3. Laat je hond moeite doen voor een tussendoortje
  Honden die moeten afvallen kun je het best op een speelse manier hun eigen brok geven. Wil je toch een tussendoortje geven? Geef dit niet om het minst of geringst, maar alleen als je hond iets goeds heeft gedaan of even alleen moet zijn. Je kunt het tussendoortje ook in een snackbal doen, zo krijgt je hond gelijk wat extra beweging! 

 4. Voldoende beweging 
  Maak regelmatig een lekkere wandeling en vergeet niet een bal of stok mee te nemen. Door spelen krijgt je hond weer wat extra beweging. En hoe leuk is het om lekker tijd samen te hebben. 

Deel dit bericht