Ga naar inhoud

2 januari 2023Gezondheid

7 lifestyle tips voor een goede weerstand

In onze drukke, moderne levensstijl is het belangrijker dan ooit om goed voor onszelf te zorgen en onze weerstand op peil te houden. Maar wat betekent dat precies? En hoe doen we dat? Lees meer over het belang van een goede weerstand. En hoe je je weerstand een boost kunt geven door onder andere de kou op te zoeken, meer te sporten en voldoende te bewegen.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem wordt ook wel het afweersysteem genoemd. Het beschermt je lichaam tegen ziekteverwekkers zoals infecties, parasieten, virussen en bacteriën. Daarom is je immuunsysteem belangrijk voor je gezondheid. Met een goede weerstand ben je namelijk beter bestand tegen bijvoorbeeld een verkoudheid of griep.

7 lifestyletips voor een goede weerstand

Kan je weerstand een boost gebruiken? Merk je dat je vaak verkouden bent, langdurige vermoeid of vatbaar voor infecties? Dan is het belangrijk om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Met een paar kleine aanpassingen in je levensstijl kun je je weerstand al verbeteren. Wij geven 7 tips:

Tip 1 - Slaap gemiddeld 7 uur per nacht

Gemiddeld hebben we 7 uur slaap per nacht nodig. Naast dat het goed is voor humeur en concentratievermogen, ondersteunt een goede nachtrust je immuunsysteem. Dus hoe lekker die bank ook zit nadat de rust in huis is teruggekeerd, probeer op tijd naar bed te gaan!

Tip 2 - 3x per week actief

Beweeg minimaal 3 keer per week 20 minuten. Het helpt je hoofd leegmaken en daardoor stress te verminderen, maar het geeft je vaak ook een fit en energiek gevoel. Dit betekent niet gelijk dat je 3 keer per week in de sportschool jezelf hoeft af te beulen. Het kan ook een wandeling zijn met een vriendin, een thuis work-out of een potje padel met een vriend. Zoek naar een activiteit die bij jou past.

Tip 3 - Zoek de kou op 

Een koude douche of een duik in natuurwater is naast heerlijk verfrissend ook goed voor je weerstand. Het stimuleert namelijk de bloedsomloop. Wel is het belangrijk dat je je lichaam hierin traint.

Tip 4 - Geniet van de zon

Het lichaam kan door zonlicht zelf in de huid vitamine D aanmaken. De dagelijkse portie vitamine D krijg je al binnen door elke dag 15-30 minuten met handen en gezicht in de zon te zitten. En ook als de zon niet schijnt is het goed om naar buiten te gaan. Door 20 minuten per dag buiten door te brengen, neemt je stresshormoon af.

Tip 5 - Eet lekker en gezond

Houd de regel 250 gram groente en 200 gram fruit (2 stuks) per dag aan als volwassenen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te variëren tussen de verschillenden groente- en fruitsoorten. Op die manier krijg je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen wat weer goed is voor je gezondheid.

Tip 6 - Ontspan regelmatig

Misschien wel één van de belangrijkste tips: zorg voor voldoende ontspanning. Stress verminderen is de grootste uitdaging in de huidige maatschappij. De tips bewegen en naar buiten gaan, helpen je al om te ontspannen en om het stresshormoon te verminderen. Maar kijk vooral ook wat bij je past. Ga lekker een dagje naar de sauna, lees een boek op de bank of ga mediteren.

Deel dit bericht