Ga naar inhoud

28 juli 2017Vervoer

5 autoroutes waar je mond van openvalt

Nederland een saai en grauw kikkerland? Onzin! Ons land heeft 1001 prachtplekjes. Die ontdek je natuurlijk het beste met de auto, want dat is snel, comfortabel en flexibel. Wij presenteren de 5 mooiste autoroutes in Nederland!

1. De Holland-Amerika-route: zak de Maas af van Limburg naar Gelderland
Of je nu in een coole Cadillac cruiset of gewoon rondtuft in een oude Fiat: deze route staat garant voor Amerikaanse fun op eigen bodem. Deze reis leid je van het plaatsje America (Limburg) naar het buurtschap Californië (Gelderland). Jouw Route 66 is de Maas, die je stroomafwaarts volgt. Een brede rivier door oneindig laagland, kastelen, rivierduinen en pittoreske dorpjes: je ziet het allemaal de revue passeren. Vergeet vooral niet uit te stappen bij het kasteel de ruïne van Batenburg, een van ’s lands onbekendste prachtplekken.

Even 150 kilometer touren in Nederland maakt alleen wel hongerig! Tegen het einde van de tocht sla je af naar family diner Hills Food & Fun, waar je op en top Amerikaans kunt dineren. Wat denk je van Texas Garlic Bread vooraf, South Carolina Porc als hoofdgerecht en een New York Cheesecake als dessert? Enjoy!

Inspiratie opgedaan? Bekijk hier de route!

2. Dromerig Drenthe: de Middenveldroute
Drenthe is, volgens Drenthe.com in ieder geval, de mooiste provincie van Nederland. Hier lijkt te gelden: hoe minder mensen er wonen, hoe mooier het er is. Dus hop: dak eraf, geliefde erin en toeren maar over de Middenveldroute! Langs uitgestrekte bossen, dromerige dorpjes, Oudsaksische hoeves, purperen heidevelden, wollige schaapskuddes en futuristische radiotelescopen. Zie hier: Drenthe in enkele notendoppen. Romantisch zo’n droomlandschap, nietwaar?

Echte droomplekken die je tegenkomt zijn nationaal park Dwingelerveld met zijn vele vennen, schaapskuddes en heide, en het museumdorp Orvelte. Op zoek naar een cultureel én culinair hoogtepuntje? De Oudsaksische pannenkoekenboerderij ‘t Hoes van Hol-An in Aalden bakt de fermste pannenkoeken van het hele noordoosten.

Benieuwd naar deze droomroute? Bekijk hier de Middenveldroute!

3. Niets boven de Gronings Goed Route!
We blijven in het noorden, want er gaat niets boven Groningen! Nou ja, misschien de Wadden. En Scandinavië. Balancerend op de rand van Nederland rijd je tijdens de Gronings Goed Route over eindeloze dijken en door pure natuur. Langs kwelders vol lamsoor en zilte rus, door uitgestrekte aardappelvelden en onder spectaculaire wolkenhemelen. Groningen is stil, imposant en groen. Groningen is goed.

Dus: en route! Je passeert wat schilderachtige gehuchten zoals Winsum, Garnwerd, Eenrum en Warffum. Ben je daarnaast toe aan het stevigere flora- en faunawerk? Doe dan onderweg nationaal park Lauwersmeer en de zeehondencrèche in Pieterburen aan. Goed, beter, kleinst: begin en eindig je route in Eenrum. Dan kun je er mooi twee overnachtingen aan vastknopen in ’s werelds kleinste maar fijnste hotel: Grand Hotel De Kromme Raake, dat maar liefst één kamer heeft. Op tijd boeken dus!

Ga jij voor Groningen? Ontdek hier deze mooie route!

4. Deltaroute: overwinningstocht door zuidwest Nederland
De Deltaroute is de vaderlandse overwinning op de zee, verpakt in een autotocht. Deze route draait om de Deltawerken, die dertien infrastructurele wonderen. Er is een snelle autoroute die geschikt is voor één dag. Maar ook een toeristische route van zo'n 400 kilometer, langs de mooiste plekjes en leukste weggetjes.

De Deltaroute rijden is zilte zeelucht en Hollandse historie opsnuiven. Maar ook ’s lands gastronomische hoogstandjes proeven. Zoals Hollandse garnalen bij De Werf in het feeërieke Veere, een bierproeverij (met onder andere het eigen bier Mug Bitter) in braaitapperij De Mug te Middelburg en een cappuccino bij Grand Café ’t Hoofd in Maassluis, dat tekent voor het mooiste terras van Zuid-Holland.

De tip der tips zit diep verscholen onder Fort Sabina bij Willemstad. Daal af naar de gewelven van dit Hollandse Waterlinie-bolwerk en zet in lunchroom De Kletsmajoor je tanden in een toepasselijk gerecht, zoals een kanonskogel of broodje De Ruyter.

Geïnspireerd? Bekijk hier de route!

5. Mergellandroute: letterlijke en figuurlijke hoogtepunten in Zuid-Limburg
De glooiende heuvels, de kastelen, de dorpjes met vakwerkhuizen, de kabbelende beekjes door diepgroene dalen, de zonovergoten terrasjes. Lekker touren. Een autotocht door Zuid-Limburg is net een vakantie naar Bourgondië. Dat je hier geen Frans hoort, is een realiteitscheck. Al wil dat nog niet per se zeggen dat je iets verstaat van het Limburgs dat ze hier spreken.

Het allermooiste van de Mergellandroute scoor je al meteen bij aankomst in Maastricht. Bestel je een caffè cioccolato bij Coffeelovers Dominicanen? Kijk dan vooral rond. Je zit namelijk op het altaar van de (tot boekhandel omgebouwde) dertiende eeuwse Dominicanenkerk.

De Mergellandroute is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Letterlijk en figuurlijk. Zo rijd je bijvoorbeeld ook over de Vaalserberg. Met z’n 322 meter is dat het hoogste punt van Nederland!

Ga op pad enontdek de Mergellandroute hier

Veel plezier met ontdekken en rijd voorzichtig!

Deel dit bericht