Ga naar inhoud

1 maart 2023Reizen

De wereld ontdekken én behouden: 3 tips voor een duurzame(re) reis

Vanachter je beeldscherm droom je soms al weg naar warmere oorden. Onder de TL-verlichting op je kantoorbaan lijkt de zomer nog ver weg, maar de vakantieplanning is snel gevuld. Waar ga jij heen deze zomer? Wordt het een luxe strandvakantie of ga je met je rugzak op ontdekkingstocht? Ver weg of dichtbij? En hoe reis je met het oog op duurzaamheid? We gaan samen op onderzoek uit. 

Waar gaat de reis heen? 

Misschien ga je al jaren naar dezelfde camping in Frankrijk of wil je iedere zomer naar een andere luxeresort in een tropisch oord. Ieder zijn voorkeuren, het is maar net wat bij je past. Ben je benieuwd welke reis bij jou past? Globetrotter heeft hier een leuke reistest voor gemaakt. Met hun vakantiewijzer stel je in acht vragen jouw ideale reis samen. Deze vragen gaan onder andere over de bestemming, alleen of in een groep reizen, welke reisperiode, wat je wilt doen op vakantie en welk budget je beschikbaar hebt voor je reis. Binnen een paar kliks heb jij een passend reisadvies. Klaar om te boeken. Ideaal!  

Duurzaam reizen 

Je wilt de wereld zien, maar diezelfde mooie wereld ook behouden. Een aantal tips voor duurzame(re) keuzes: 

Beperk de CO2-uitstoot 

Bestemming op het oog? Kijk of je er met de trein kunt komen in plaats van met het vliegtuig. Wist je dat reizen per trein, na wandelen en fietsen, de meest milieuvriendelijke manier van reizen is? De trein heeft tot 75% minder CO2-uitstoot dan een vliegtuig en 66% minder dan een auto. Soms ontkom je niet aan een vliegreis. Boek dan het liefst een directe vlucht. Steeds meer vliegmaatschappijen geven bij het boeken de optie om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren. Je betaalt dan een toeslag op de reissom. Dat bedrag doneren zij aan een organisatie die, bijvoorbeeld door bomen te planten, voor klimaatcompensatie zorgt.  

Support lokale initiatieven 

Je kunt de lokale horeca ondersteunen door te verblijven in kleinschalige hotels en in lokale restaurants te eten. En kijk ook of je uitstapjes kunt ondernemen onder begeleiding van lokale gidsen, in plaats van dit via de reisorganisatie te boeken. En wil je een leuke herinnering meenemen voor thuis? Koop dan een souvenir dat lokaal gemaakt is.  

Vier vakantie met aandacht voor dier en natuur 

Natuurlijk is het leuk om een ritje te maken op een paard door de heuvels van je prachtige vakantiebestemming, maar probeer activiteiten met dieren te vermijden. Wanneer dieren voor toerisme worden ingezet is het vaak de vraag of ze een fijn leven hebben. 
Neem een herbruikbare waterfles mee, gooi je afval weg in de prullenbak en doe je boodschappen zoveel mogelijk plasticvrij.

Deel dit bericht