Ga naar inhoud

Goed voorbereid naar de Verenigde Staten

Algemene informatie

Amerika is populair gezegd een land van extremen. Zo treft u er diverse typen klimaten en landschappen, van woestijnen en bergen in het westen tot moerassen in het zuiden en uitgestrekte vlakten in het midden van Amerika. Ook de verschillen tussen rijk en arm, stad en platteland en tussen zorgorganisaties (bijvoorbeeld publiek vs. privé) zijn enorm. U doet er dus goed aan om u te verdiepen in de specifieke gebieden die u gaat bezoeken en naast bezienswaardigheden ook risico’s goed in kaart te brengen.

Tip! Vergeet niet om werelddekking te kiezen op uw reisverzekering.

Vaccinaties

Geen aanbevolen of verplichte vaccinaties.

Zorgkwaliteit

De medische zorg staat in de Verenigde Staten op hoog niveau. Behalve in noodgevallen wordt echter nooit zorg verleend zonder een bewijs van verzekering. In de VS is daarnaast nergens dekking op EHIC. In die zin dient u zich daarom extra goed te informeren en voor te bereiden als u naar de VS gaat. De kosten voor een bezoek aan spoedeisende hulp zijn vele malen hoger dan het Nederlandse tarief. Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend waarbij de kosten van de behandeling va een gebroken enkel – waarvoor in Nederland via de basisverzekering doorgaans zo’n 500 euro vergoed wordt – zomaar oplopen tot 10.000 euro kosten.  Het is daarom verstandig om een reisverzekering met dekking met medische kosten af te sluiten.

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.hetcak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

  • Nederlandse Ambassade: 4200 Linnean Avenue NW, Washington, DC 20008, Tel. +12022445300
  • Nooddiensten algemeen: 911.

Gezondheidsrisico's

Vooral aan de westkust (en vooral in Californië) bestaat een verhoogd risico op slechte luchtkwaliteit door bosbranden. Heeft u astma of een andere aandoening aan de luchtwegen? Houd hier dan rekening mee. De autoriteiten kunnen in extreme situaties het advies geven om niet naar buiten te gaan als dat niet noodzakelijk is.

Veiligheidsrisico's

Deze verschillen enorm binnen de VS. Zo bestaat er in het zuiden een kans op tornado’s terwijl in sommige grote steden bepaalde wijken bekend staan als onveilig, zeker voor toeristen. Verdiep u dus in de specifieke situatie in de gebieden waar u naartoe gaat.
De VS is de laatste jaren meerdere keren het doelwit geweest van terrorisme en aanslagen. Het vuurwapenbezit in de VS is daarnaast hoog. Massale schietincidenten waren tot nu toe echter niet specifiek gericht op toeristen.
Sommige delen van grote steden zijn onveilig. Vraag bij uw hotel om informatie. Blijf in steden op hoofdwegen en parkeer op goed verlichte parkeerplaatsen. Informeer voordat u een hotel gaat boeken of het hotel in een veilige buurt ligt.


In de droge gebieden in de Verenigde Staten is een risico op bosbranden. Vooral aan de westkust (vooral in de staat Californië). Verder zijn er binnen de VS talloze skigebieden waar een risico op lawines bestaat.


Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Met de auto op pad

In de Verenigde Staten is loodvrije benzine verkrijgbaar met verschillende octaangetallen en onder veel verschillende namen, zoals Unleaded Regular (87 octane), Unleaded Mid/Plus/Special (89 octane), Unleaded Premium/Super/Supreme/Silver (91-93 octane). De Amerikaanse octaangetallen 87 en 91 komen respectievelijk overeen met de Europese octaangetallen 92 en 95. Er rijden weinig auto’s op diesel. Benzine wordt verkocht per US gallon en één US gallon is 3,785 liter.

Bel bij pech in de Verenigde Staten de algemene hulplijn 1 800 222 43 57. Bel bij een ongeval het landelijke alarmnummer 911. Je bent verplicht om bij een ongeval waarbij gewonden zijn gevallen, onmiddellijk de politie te bellen.

De maximumsnelheden verschillen per staat en worden altijd met borden aangegeven, in mijlen per uur. Binnen de bebouwde kom is de gebruikelijke maximumsnelheid 30 mph (48 km/h). Op autowegen binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom ligt de maximumsnelheid veelal rond de 55 mph (88 km/h).

Bijzonderheden

Van een aantal staten ligt een klein deel in een aangrenzende tijdzone en de staten Arizona en Hawaii hebben geen zomertijd. Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Amerika. Er zijn zelfs staten waar seksuele handelingen tussen volwassenen van hetzelfde geslacht wettelijk verboden zijn. Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in de VS zeer streng bestraft.

Handig om te weten

  • Munteenheid: dollar.
  • Elektriciteit: stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn.
  • Voor het gebruik hiervan is een verloopstekker van type A of type B (adapter Verenigde Staten) of een wereldstekker nodig.
  • Eten en drinken: geen bijzonderheden.
  • Tijdsverschil: Amerika telt maar liefst zes tijdszones. Zo is het op Hawaii elf uur vroeger dan in Nederland en is het in New York zes uur vroeger.
  • Taal: naar schatting 80% van de bevolking spreekt Engels terwijl meer dan 10% Spaans spreekt (met name in de zuidelijke staten die grenzen aan Mexico en de Golf van Mexico).

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: