Ga naar inhoud

Goed voorbereid naar Tsjechië

Algemene informatie

Tsjechië kent een gematigd landklimaat. De zomers zijn doorgaans wat warmer dan in Nederland, de winters wat kouder. Het land staat uiteraard bekend vanwege de hoofdstad Praag en in toenemende mate vanwege de wintersportmogelijkheden. Berggebieden langs de randen van Tsjechië hebben vaak tot in april nog volop sneeuw. Het bekendste wintersportgebied is het Reuzengebergte.

Vaccinaties

Inentingen zijn niet verplicht voor Tsjechië. Alleen in bepaalde gevallen worden inentingen aanbevolen. Vaccineren tegen tekenbeten is echter wel een overweging, mocht u in Tsjechië de natuur in trekken, zeker als dat voor langere tijd is.

Zorgkwaliteit

De kwaliteit van zorg in Tsjechië is goed.

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.cak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

Nederlandse Ambassade : Gotthardska 6/27, 160 00 Praag 6 – Bubenec.

  • Algemeen alarmnummer: 112.
  • Politie: 158.
  • Ambulance: 155.
  • Brandweer: 150.

Gezondheidsrisico's 

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s bekend.

Veiligheidsrisico's 

In Tsjechië zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet. In de Tsjechische wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Bijzonderheden

Een skihelm voor kinderen is niet verplicht in Tsjechië, maar wel zeer aan te raden.

Met de auto op vakantie

Op veel wegen in Tsjechië is een tolvignet verplicht voor motorvoertuigen met een massa tot 3500 kg, ongeacht het gewicht van een eventuele aanhanger. Voor zware motorvoertuigen (meer dan 3500 kg), waaronder dus ook zware campers, moet per gereden kilometer tol worden betaald. Voor aanhangers en motoren is geen (apart) vignet nodig. De toegestane maximummassa staat op het kentekenbewijs en is te vinden op ovi.rdw.nl. Wegen waar een tolvignet niet verplicht is zijn te herkennen aan borden met het opschrift Bez Poplatku en aan borden met een doorgestreept vignetsymbool.

Handig om te weten

  • Munteenheid: de Tsjechische kroon.
  • Elektriciteit: stopcontacten hebben (gewoon) twee ronde gaten maar kunnen een naar buiten stekende aardingspin hebben. Voor stekkers zonder een gat is dus een verloopstekker nodig.
  • Eten en drinken: kraanwater is licht gechloreerd maar veilig.
  • Tijdsverschil: geen.
  • Taal: in de meeste toeristische gebieden kan je met Engels aardig uit de voeten. Ook spreken vele Tsjechen een woordje Duits.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: