Ga naar inhoud

Is een skihelm verplicht op wintersport?

In een aantal landen is een skihelm verplicht op de piste. Dit is het geval in Oostenrijk, Italië, Polen, Slowakije, Kroatië en Slovenië. Deze plicht geldt voor kinderen tot een bepaalde leeftijd, die kan variëren van 14 tot 18. Helmplicht of niet: het is altijd verstandig om een skihelm te dragen. Hiermee ben je namelijk beschermd als je valt tijdens het skiën of snowboarden. Wat de regels rond skihelmen zijn in de meest bekende wintersportlanden, lees je op deze pagina. 

Oostenrijk 

In Oostenrijk zijn kinderen tot 15 jaar verplicht om een skihelm te dragen. Deze helmplicht geldt in alle deelstaten van Oostenrijk, behalve in Vorarlberg en Tirol. Hoewel het daar niet wettelijk verplicht is om een skihelm te dragen, wordt het wel sterk aangeraden. In heel Oostenrijk wordt het sowieso ook voor wintersporters boven de 15 jaar aangeraden om een helm te dragen. 

Duitsland 

Een skihelm is niet wettelijk verplicht in Duitsland. Toch wordt het wel in alle wintersportgebieden geadviseerd een helm te dragen. Dit advies geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen.  

Frankrijk 

Ook in Frankrijk geldt geen wettelijke helmplicht tijdens het skiën en snowboarden. Ook niet voor kinderen. Wel is het zo dat sommige skischolen eisen dat je een helm draagt tijdens de skilessen. Ook geldt het advies voor iedereen om een skihelm te dragen voor de veiligheid. 

Italië 

In Italië geldt een wettelijke helmplicht voor kinderen tot 18 jaar. Wie zich hier niet aan houdt, kan een hoge boete krijgen. Als je 18 jaar of ouder bent, hoef je in Italië niet verplicht een skihelm te dragen, maar het wordt wel geadviseerd. 

Zwitserland 

Het is in Zwitserland voor niemand wettelijk verplicht om een helm te dragen op de piste. Wel is het verstandig om een helm te dragen. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. 

Polen 

In Polen zijn kinderen tot 16 jaar verplicht om een skihelm te dragen. Als je je niet houdt aan deze helmplicht, kun je een boete krijgen. Daarbij kan ook je skipas worden ingenomen, waardoor je niet meer mag skiën.  

Tsjechië 

In Tsjechië is de skihelm niet verplicht voor kinderen of voor volwassenen. Wel wordt het aangeraden om een helm te dragen als je de piste op wilt. 

Slowakije 

Kinderen tot 15 jaar moeten in Slowakije een helm dragen tijdens het skiën: dit is wettelijk verplicht. Voor oudere kinderen en volwassenen geldt deze plicht niet, maar er wordt alsnog geadviseerd om een helm te dragen tijdens het skiën. 

Spanje 

In de Spaanse skigebieden is een helm dragen niet wettelijk verplicht. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen.  

Andorra 

Ook in Andorra geldt geen helmplicht op de pistes, hoe jong of oud je ook bent. Wel wordt het aangeraden om een helm te dragen als je gaat skiën of snowboarden. 

Kroatië 

In Kroatië is een skihelm dragen verplicht voor kinderen tot 14 jaar. Als je je hier niet aan houdt, kun je een boete krijgen. Zorg dus dat je kinderen hier een skihelm dragen. Het wordt hier ook voor volwassenen geadviseerd om een skihelm te dragen. 

Slovenië 

Het is ook in Slovenië verplicht om een skihelm te dragen voor kinderen tot 14 jaar. Wie de helmplicht negeert, maakt kans op een stevige boete. Hoewel het voor oudere kinderen en volwassenen niet verplicht is om een helm te dragen, wordt het wel aangeraden. 

Canada 

Het is in Canada niet wettelijk verplicht om een helm te dragen op de piste. Wel is het verstandig een helm te dragen voor je eigen veiligheid. Zeker voor kinderen is het een aanrader om een skihelm te dragen. 

Verenigde Staten 

Ook in de Verenigde Staten is de skihelm niet verplicht tijdens het skiën of snowboarden. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. Wel geldt voor iedereen het advies om een helm te dragen voor de veiligheid. 

Finland 

Je bent in Finland niet wettelijk verplicht om een skihelm te dragen in de wintersportgebieden. Wel wordt het dragen van een skihelm aangemoedigd, zeker voor kinderen. In sommige skigebieden kunnen kinderen gratis een skihelm huren, of zelfs korting krijgen op hun skipas als ze een helm dragen.  

Noorwegen 

In Noorwegen geldt geen helmplicht op de pistes. Maar ook hier geldt dat het dragen van een helm aangeraden wordt voor kinderen en volwassenen. Er zijn skigebieden in Noorwegen waar je gratis een skihelm kunt huren voor je kinderen. Ook bieden sommige skigebieden deals aan waarbij je korting krijgt op de skipas voor je kind als deze een helm draagt. 

Zweden 

Zweden kent geen helmplicht tijdens het skiën, maar een helm dragen is wel verstandig. Hoe jong of oud je ook bent. Sommige skigebieden stimuleren wel het dragen van skihelmen voor kinderen door gratis helmen te huur aan te bieden. Soms kun je ook korting krijgen op de skipas van je kind als die een helm draagt op de piste. 

Een reisverzekering met wintersportdekking afsluiten 

Met een skihelm bescherm je jezelf tijdens het skiën, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan is het fijn als je verzekerd bent van hulp zonder hoge kosten. Dit regel je gemakkelijk door een wintersportverzekering af te sluiten bij Univé. Zo kun je zorgeloos genieten van jouw wintersportvakantie. 

Bereken je premie

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?