Ga naar inhoud

Nationale feestdagen van Portugal

Wanneer je naar Portugal gaat, is het mogelijk dat je er bent tijdens één van de nationale feestdagen. Daarbij kan het zijn dat winkels gesloten zijn, of dat je moeilijker kunt reizen door steden vanwege evenementen. Daarom is het handig om van tevoren te weten wanneer de feestdagen zijn en waar je rekening mee moet houden. Dat lees je op deze pagina. 

Feestdagen in de lente

In de lente heeft Portugal vier verschillende feestdagen. Welke dit zijn, wanneer ze plaatsvinden en waar je rekening mee moet houden, lees je in het overzicht hieronder. 

Goede Vrijdag, in het Portugees Sexta-Feira Santa, is in Portugal een nationale feestdag. Deze wordt altijd op de laatste vrijdag voor Pasen gevierd. In 2023 valt Goede Vrijdag op 7 april, in 2024 op 29 maart. Dit is een officiële vrije dag voor de Portugezen, waarop scholen en kantoren gesloten zijn. Houd er rekening mee dat winkels op deze dag gesloten zijn. 

In Portugal is paaszondag, ook wel bekend als eerste paasdag, een feestdag. Paasmaandag of tweede paasdag is dat niet. Paaszondag, Páscoa in het Portugees, valt in 2023 op 9 april, in 2024 op 31 maart. Paaszondag is een officiële vrije dag in Portugal, die gevierd wordt met de familie. De meeste winkels zijn daarom dicht op deze dag.

Vrijheidsdag, in het Portugees Dia da Liberdade, is een feestdag die jaarlijks op 25 april gevierd wordt. Op deze dag wordt het einde van de vroegere ‘Estado Novo’-dictatuur gevierd. Dit is een officiële feestdag in Portugal. Daarom zijn winkels, maar ook plekken als musea en andere bezienswaardigheden gesloten. Ook rijdt het openbaar vervoer minder vaak.

Dia do Trabalhador, Portugees voor Dag van de Arbeid, wordt elk jaar op 1 mei gevierd. Deze dag bestaat ter ere van alle Portugese arbeiders. Op de Dag van de Arbeid worden vaak demonstraties van vakbonden gehouden in de grote steden. Buiten de steden zal je hier weinig van merken. Wel is het zo dat winkels overal in het land dicht zijn op deze dag.

Feestdagen in de zomer 

‘s Zomers worden drie feestdagen gevierd in Portugal. Welke zijn dit, en wanneer worden ze gevierd? Waar moet je tijdens deze feestdagen op letten? Dat lees je hieronder. 

Corpo de Deus, oftewel Sacramentsdag, is de eerste nationale feestdag van de zomer in Portugal. Het is een van oorsprong katholieke feestdag. In 2023 valt deze dag op 8 juni, in 2024 op 30 mei. Sacramentsdag is een officiële vrije dag in Portugal. Houd er dus rekening mee dat winkels en (post)kantoren niet open zijn.

De nationale feestdag van Portugal, Dia de Portugal in het Portugees, is een officiële feestdag. Deze dag wordt elk jaar gevierd op 10 juni. Je ziet dit terug door bijvoorbeeld het afsteken van vuurwerk overal in het land. Ook zijn de winkels op deze dag gesloten, omdat dit een vrije dag is voor de Portugezen. 

Maria Hemelvaart, in het Portugees Assunção de Maria, is een katholieke feestdag. Hierop wordt door christenen gevierd dat Maria werd opgenomen in de hemel. Deze feestdag wordt elk jaar op 15 augustus gevierd. Gelovigen houden op deze dag optochten en speciale kerkdiensten. Maria Hemelvaart is een vrije dag voor alle Portugezen, waarop winkels en andere plekken gesloten zijn.

Feestdagen in de herfst 

Ook in de herfst vinden nog twee feestdagen plaats in Portugal. Je vindt hieronder wat voor feestdagen dit zijn en wanneer. Lees hier ook waar je op moet letten tijdens deze feestdagen. 

Elk jaar op 5 oktober wordt in Portugal Implantação da República, oftewel Proclamatie van de Republiek Portugal, gevierd. Op deze dag kwam in 1910 een einde aan de Portugese monarchie, waardoor het land een republiek werd. Tijdens deze dag worden ceremonies gehouden om de republiek te vieren. Winkels en bezienswaardigheden zijn op deze dag wel gewoon geopend. Ook het openbaar vervoer rijdt volgens de normale dienstregeling.

Allerheiligen, in het Portugees Todos os Santos genoemd, is een katholieke feestdag. Op deze dag worden alle heiligen van de katholieke kerk gezamenlijk herdacht en vereerd. Deze dag wordt elk jaar op 1 november gevierd. Tijdens deze officiële feestdag zijn de Portugezen vrij, waardoor winkels en (post)kantoren gesloten zijn.

Feestdagen in de winter 

In de winter worden ook nog vier feestdagen gevierd in Portugal. Dit zijn: 

Het Herstel van de onafhankelijkheid van Portugal, in het Portugees Restauração da Independência, wordt jaarlijks op 1 december gevierd. Op deze dag wordt gevierd dat Portugal in 1640 onafhankelijk werd van Spanje. Er vinden op veel plekken feesten en parades plaats op deze dag. Winkels en bezienswaardigheden zijn op deze dag open. Ook het openbaar vervoer rijdt zoals gewoonlijk.

Maria Onbevlekte Ontvangenis, Imaculada Conceição in het Portugees, is een katholieke feestdag. In Portugal wordt deze jaarlijks op 8 december gevierd. Meestal zijn winkels en andere plekken op deze dag gewoon geopend.

Net als in Nederland wordt in Portugal kerst (in het Portugees Natal) gevierd op 25 en 26 december. Zowel eerste als tweede kerstdag geldt als nationale feestdag in het hele land. Winkels en bezienswaardigheden zijn op deze dagen dicht. Vaak is alles in het land ook dicht op kerstavond (24 december).

Ook nieuwjaar, in het Portugees Ano Novo, wordt in Portugal gevierd op dezelfde dag als in Nederland: 1 januari. Dit is een vrije dag voor alle Portugezen. De winkels, maar ook (post)kantoren en plekken als musea, zijn op deze dag gesloten.

Reisverzekering voor Portugal 

Wil jij op reis naar Portugal? Sluit dan eerst een goede reisverzekering af. Hiermee ben je verzekerd van hulp als er iets gebeurt op reis, bijvoorbeeld als je je bagage kwijtraakt of ziek wordt tijdens je vakantie. Met een reisverzekering geniet je zorgeloos van je reis naar Portugal. Een reisverzekering sluit je bij Univé gemakkelijk online af. Daarbij bereken je meteen hoe hoog jouw premie wordt.  

Bereken jouw premie