Ga naar inhoud

Nationale feestdagen Oostenrijk

Tijdens je vakantie in Oostenrijk is het mogelijk dat je er bent op één van de nationale feestdagen. Het is handig om te weten wanneer deze zijn: tijdens feestdagen zijn bijvoorbeeld winkels namelijk vaak gesloten. Oostenrijk kent verschillende feestdagen, die in de loop van het jaar gevierd worden. Sommige van deze feestdagen, zoals kerst, kennen we ook in Nederland. Andere, zoals Dag van de Arbeid, worden in ons land niet gevierd. Wanneer vinden de feestdagen van Oostenrijk dan plaats, en waar moet je rekening mee houden op deze dagen? Dat zetten we op deze pagina voor je op een rij. 

Feestdagen in de lente 

In de lente worden in Oostenrijk vier verschillende feestdagen gevierd. Welke dat zijn en waar je op moet letten, dat zie je in het overzicht hieronder. 

In Oostenrijk wordt, net als in Nederland, elk jaar Pasen gevierd. Deze feestdag valt hier ook standaard op een zondag en maandag en staat in Oostenrijk bekend als Ostern. In 2023 valt dat op 9 en 10 april, in 2024 op 31 maart en 1 april. Pasen is in Oostenrijk een officiële vrije dag. Houd er dus rekening mee dat winkels en kantoren gesloten zijn. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld postkantoren of banken.

De Dag van de Arbeid, in Oostenrijk Staatsfeiertag genoemd, valt elk jaar op 1 mei. Op deze dag wordt de invoering van de achturige werkdag herdacht, die kwam na een lange strijd van de arbeidersbeweging in de vorige eeuw. Dit is een vrije dag in Oostenrijk, en in de hoofdstad Wenen worden er ook evenementen als militaire parades gehouden op deze dag. Houd daarom, als je in Wenen bent, rekening met grote drukte in de straten. Ook kan het zijn dat je door sommige straten niet heen kunt lopen of rijden.

Hemelvaart wordt ook in Oostenrijk gevierd en staat hier bekend als Christi Himmelfahrt. In 2023 valt deze feestdag op 18 mei, in 2024 op 9 mei. Tijdens deze oorspronkelijk christelijke feestdag zijn winkels en instellingen gesloten. Zorg ervoor dat je boodschappen en andere belangrijke inkopen van tevoren doet. Op Hemelvaart kom je namelijk voor dichte deuren te staan als je iets moet kopen.

De laatste lentefeestdag in Oostenrijk is Pinksteren. Dit valt op 28 en 29 mei in 2023, en op 19 en 20 mei in 2024. Pinksteren is van oorsprong een christelijke feestdag, die in heel Oostenrijk geldt als een vrije dag. De winkels zijn dan dicht, maar bijvoorbeeld pretparken niet. Het kan wel zijn dat deze aangepaste openingstijden hebben. Controleer dit op de website van de plek die je wilt bezoeken, zodat je niet voor een dichte ingang komt te staan.

Feestdagen in de zomer 

Ook in de zomer wordt een aantal nationale feestdagen gevierd in Oostenrijk. Dit zijn de volgende feestdagen: 

Sacramentsdag is een christelijke feestdag die altijd op de tweede donderdag na Pinksteren valt. In 2023 wordt deze gevierd op 8 juni, in 2024 op 30 mei. In Oostenrijk heet deze dag Fronleichnam. Dit is een officiële vrije dag waarop de meeste Oostenrijkers vrij zijn. Dat betekent gesloten winkels en overheidsgebouwen. Dit is dus geen geschikte dag om bijvoorbeeld souvenirs te gaan kopen.

Maria Hemelvaart, in Oostenrijk Mariae Himmelfahrt genoemd, valt elk jaar op 15 augustus. Dit is een officiële feestdag en vrije dag in Oostenrijk, waarop de winkels gesloten zijn. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld banken en andere kantoren, zoals postkantoren. 

Feestdagen in de herfst 

Ook in de herfst vinden twee nationale feestdagen plaats in Oostenrijk. Welke dit zijn en waar je dan op moet letten, dat vind je in het overzicht hieronder.  

De nationale feestdag van Oostenrijk, in het land Nationalfeiertag genoemd, valt elk jaar op 26 oktober. Op deze dag wordt het begin van de Oostenrijkse neutraliteit in 1955 herdacht. Dit is een vrije dag in heel Oostenrijk, waardoor winkels en kantoren gesloten zijn. Ook worden er militaire parades en demonstraties gehouden. Dit kan zorgen voor grote drukte op straat. Ook is het mogelijk dat je door sommige straten tijdelijk niet heen kunt rijden of lopen.

Allerheiligen is een katholieke feestdag, waarop alle heiligen van de katholieke kerk worden vereerd en herdacht. Deze dag wordt in Oostenrijk elk jaar op 1 november gevierd. Dit is een officiële vrije dag. Houd dus rekening met gesloten winkels, banken en overheidsinstellingen. 

Feestdagen in de winter 

‘s Winters worden in Oostenrijk ook nog vier nationale feestdagen gevierd. Op welke data deze vallen en waar je dan rekening mee moet houden, lees je hieronder. 

Maria Onbevlekte Ontvangenis, in Oostenrijk Mariae Empfängnis genaamd, is een oorspronkelijk christelijke feestdag die jaarlijks op 8 december wordt gevierd. Dit is een officiële vrije dag in het hele land. Dat betekent dat de winkels en overheidsinstellingen dicht zijn. Daarom is het verstandig om dingen als het kopen van souvenirs op een andere dag te plannen, aangezien je op Maria Onbevlekte Ontvangenis voor dichte deuren zult staan.

Net als in Nederland wordt in Oostenrijk elk jaar kerst (lokaal bekend als Weihnachten) gevierd op 25 en 26 december. Beide dagen zijn in Oostenrijk officiële feestdagen en vrije dagen. Houd er daarom rekening mee dat de winkels en ook bijvoorbeeld banken gesloten zijn.

Net als in Nederland wordt in Oostenrijk elk jaar op 1 januari nieuwjaar gevierd. In Oostenrijk heet deze dag Neujahr. Je zult op deze dag geen winkel open vinden: dit is namelijk een officiële feestdag en vrije dag in het hele land.

Oostenrijk kent in de winter ook nog een feestdag die we in Nederland niet vieren: Driekoningen. In Oostenrijk wordt deze dag Dreikönigsfest genoemd. Dit valt jaarlijks op 6 januari en is een officiële vrije dag in heel Oostenrijk. Dat betekent dat de winkels en overheidsinstellingen gesloten zijn.

Reisverzekering voor Oostenrijk 

Voor je vakantie naar Oostenrijk is het verstandig om eerst een goede reisverzekering af te sluiten. Met zo’n reisverzekering kun je rekenen op hulp in het geval dat je ziek wordt op vakantie, of als je je bagage verliest. Zo kun je zonder zorgen genieten van jouw reis naar Oostenrijk. Bij Univé sluit je gemakkelijk online een reisverzekering af. Ook handig: daarbij zie je meteen hoe hoog jouw premie wordt. 

Bereken jouw premie