Ga naar inhoud

Nationale feestdagen in Griekenland

Als je binnenkort op vakantie of op reis gaat naar Griekenland, is het fijn om te weten wanneer de nationale feestdagen in Griekenland worden gevierd. In sommige gevallen zijn bepaalde winkels of banken bijvoorbeeld gesloten. We zetten daarom de Griekse feestdagen op deze pagina voor je op een rij.  

Feestdagen in het voorjaar  

In het voorjaar worden in Griekenland vijf feestdagen gevierd. Welke dit zijn, vind je in het overzicht hieronder.

Asmaandag, ook wel Witte Maandag genoemd, wordt in Griekenland altijd zeven weken voor Pasen gevierd. Deze dag sluit de Griekse carnavalsperiode af met heel veel eten, drinken en gezelligheid. Vervolgens start er een periode van zeven weken vasten tot Orthodox Pasen. De meeste winkels zijn tijdens maandag gesloten. 

Elk jaar vieren de Grieken op 25 maart Onafhankelijkheidsdag. Dit is een bijzondere dag, want er worden op deze dag twee dingen tegelijk gevierd. Als eerste wordt de Griekse onafhankelijkheid van Turkije gevierd. In 1821, op 25 maart, begon namelijk de Griekse opstand tegen de Turken. Ook wordt de aankondiging van de geboorte van Jezus op deze dag gevierd. Veel bedrijven en winkels zijn gesloten op deze dag. 

Pasen is in Griekenland een belangrijke feestdag. De Grieken staan tijdens Pasen stil bij de kruisiging en wederopstanding van Jezus. De wederopstanding wordt gevierd met een Paasfeest. Dit gebeurt met veel gezelligheid en lekker eten en drinken. De openingstijden van winkels, restaurants en bijvoorbeeld banken kunnen deze dagen afwijken van de normale openingstijden.

Op 1 mei wordt in Griekenland de Dag van de Arbeid én een lentefeest gevierd. Tijdens deze dag eten veel Grieken lekker buiten en wordt ook gevierd dat het toeristenseizoen weer bijna begint. Leuk om te weten: op deze dag gaan veel mensen in Griekenland traditiegetrouw bloemen plukken. Hiervan maken ze kleurrijke kransen voor aan de voordeur. Iedereen is in Griekenland op deze dag vrij, en vrijwel alles is dus ook gesloten. 

Zeven zondagen na Pasen wordt er in Griekenland Pinksteren gevierd. Op Pinksterzondag is het de dag van de Heilige Geest. In de kerken wordt deze dag de neerdaling van de Heilige Geest herdacht. Let op. Op zondag gelden er in Griekenland voor veel winkels en bijvoorbeeld supermarkten aangepaste openingstijden.  

Feestdagen in de zomer 

In de zomer vindt in Griekenland één nationale feestdag plaats. Namelijk:  

Ieder jaar wordt op 15 augustus in Griekenland Maria Hemelvaart gevierd. Er wordt gevierd dat Maria, aan het einde van haar leven, haar laatste reis naar de hemel heeft gemaakt. Het is een officiële feestdag, en deze wordt door het hele land groots gevierd. Bijna alles is op deze dag dus ook gesloten. Wel kun je deelnemen aan veel activiteiten, zoals festivals en feesten. 

Feestdagen in het najaar 

In het najaar viert men in Griekenland één feestdag. Dit is: 

Op 28 oktober vieren ze in Griekenland Ochi-dag, een bijzondere herdenkingsdag. Bijna alle Grieken zijn deze dag vrij, en de meeste winkels zijn dus ook gesloten. Ochi betekent in het Grieks nee. Op 28 oktober 1940 deden de Italianen een poging om Griekenland binnen te vallen. De Grieken gaven zich niet gewonnen, en uiteindelijk met succes. Op deze dag wordt dit herdacht, en hangen de Grieken door het hele land de Griekse vlag op.  

Feestdagen in de winter 

In de winter viert men in Griekenland drie feestdagen. Namelijk: 

Net zoals in Nederland vieren ze in Griekenland op 25 en 26 december kerst, of ook wel Christoúyenna genoemd in het Grieks. Dit betekent ‘de geboorte van Jezus’. Op kerstavond gaan in Griekenland veel kinderen langs de deuren. Ze zingen en spelen dan op de triangel in ruil voor iets lekkers. Rond de kerstperiode gelden er vaak voor winkels en restaurants andere openingstijden. Controleer daarom van tevoren wat er wel en niet open is.  

Op 31 december, tijdens oudejaarsavond gaan ook veel Griekse kinderen langs de deuren. Ze zingen dan ‘kalanda’, traditionele Griekse liedjes. Verder komen veel mensen samen om het einde van het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te beginnen. Mensen komen bijvoorbeeld samen in cafés om te kaarten, samen af te tellen naar twaalf uur en om vuurwerk af te steken. 

Op 6 januari wordt er in Griekenland Driekoningen gevierd. Lokaal staat dit feest bekend als Epifania. Tijdens deze dag wordt de doop van Jezus gevierd. De meeste winkels en supermarkten zijn op deze dag gesloten. 

Wil je meer weten over Griekenland? We hebben ook informatie over het eteninGriekenland en over stedentripsinGriekenland.  

Reisverzekering voor Griekenland 

Heb jij binnenkort een reis naar Griekenland gepland? En ben je nu op de hoogte van alle feestdagen in Griekenland? Bekijk dan ook of je een reisverzekering hebt afgesloten. Met een reisverzekering ga je met een gerust hart op vakantie. Gebeurt er onderweg bijvoorbeeld iets met je bagage, of word je ziek? Dan ben je met een reisverzekering altijd verzekerd van hulp. Je sluit een reisverzekering bij Univé eenvoudig online af. Hierbij bereken je ook meteen de hoogte van je premie.  

Bereken jouw premie