Ga naar inhoud

Feestdagen in Frankrijk

Ga je op vakantie naar Frankrijk, bijvoorbeeld voor een leuke kampeervakantie met het gezin? Dan is het handig om te weten met welke feestdagen je rekening moet houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als winkels opeens gesloten zijn, of openbaar vervoer niet meer rijdt. Op deze pagina vind je een overzicht van de feestdagen in Frankrijk, en wat deze voor jouw vakantie betekenen. 

Feestdagen in het voorjaar 

In het voorjaar heb je in Frankrijk zes feestdagen. Namelijk:  

 • Goede Vrijdag

Vendredi Saint, oftewel Goede Vrijdag: in 2023 wordt dit op 7 april gevierd, in 2024 op 29 maart. Deze feestdag wordt niet overal in Frankrijk gevierd: alleen in Alsace (de Elzas), Moselle (het departement Moezel), en de overzeese gebieden Guadeloupe, Martinique en Frans-Polynesië. Als je hier niet bent, hoef je nergens rekening mee te houden op deze dag. Ben je op Goede Vrijdag wel in de Elzas, het departement Moezel of in de overzeese gebieden Guadeloupe, Martinique en Frans-Polynesië? Dan kan het zijn dat bijvoorbeeld winkels en musea gesloten zijn, omdat Goede Vrijdag hier een vrije dag is. 

 • Pasen

Pâques, oftewel Pasen, wordt wel overal in Frankrijk gevierd: in 2023 is dit op 9 en 10 april, in 2024 op 31 maart en 1 april. Pasen is net als in Nederland een officiële feestdag, en dus ook voor de Fransen een vrije dag. Daarom moet je er rekening mee houden dat veel winkels gesloten zullen zijn. Wel zo handig om van tevoren je boodschappen in te slaan, zodat je niet voor een dichte deur komt te staan. 

 • Dag van de Arbeid

In Frankrijk wordt elk jaar op 1 mei de Fête du Travail gevierd: de Dag van de Arbeid. Op de Dag van de Arbeid zijn de meeste winkels in Frankrijk gesloten. Houd er dus rekening mee dat het dan niet mogelijk is om boodschappen te doen of souvenirs te kopen. Ook zijn er op deze dag vaak acties van vakbonden voor arbeids- en sociale kwesties. Kijk er dus niet van op als de straat vol is van mensen met spandoeken. Verder wijken openingstijden van restaurants en instellingen als musea vaak af van de gewoonlijke. Controleer dus van tevoren op hun website of en wanneer je hierheen kunt. Ook rijden treinen en bussen op deze dag volgens hun zondagdienstregeling. 

 • Dag der Overwinning

Elk jaar op 8 mei viert men in Frankrijk de Dag der Overwinning (Jour de la Victoire). Op deze dag wordt de wapenstilstand van de Tweede Wereldoorlog in 1945 herdacht. De Dag van de Overwinning is een herdenkingsdag: in de ochtend en middag is er daarom een militaire parade in Parijs. Aan het einde van deze parade wordt een krans gelegd bij de Arc de Triomphe in de hoofdstad om het einde van de Tweede Wereldoorlog en de gevallen soldaten te herdenken. Voor Fransen is dit een vrije dag: veel winkels en andere instellingen zullen dus dicht zijn. 

 • Hemelvaart

Jour de l’ascension (Hemelvaart) wordt in 2023 gevierd op 18 mei en in 2024 op 9 mei in heel Frankrijk. Hemelvaart is in Frankrijk, net als in Nederland, een officiële feestdag. Voor Fransen is dit dan ook een vrije dag. Houd er rekening mee dat winkels op deze dag vaak gesloten zijn. 

 • Pinksteren

In heel Frankrijk viert men Pentecôte, oftewel Pinksteren. In 2023 valt dit op 28 en 29 mei, in 2024 op 19 en 20 mei. Net als hemelvaart is Pinksteren in Frankrijk een officiële feestdag en vrije dag. De meeste winkels zijn dan dus gesloten. 

Feestdagen in de zomer 

In de zomer zijn er twee belangrijke feestdagen in Frankrijk. Dit zijn: 

 • Nationale feestdag

De nationale feestdag oftewel fête nationale is in Frankrijk op 14 juli. Daarom staat de dag ook wel bekend als simpelweg quatorze juillet. Hiermee wordt de bestorming van de Bastille in 1789 gevierd, waarmee de Franse Revolutie begon. 14 juli is in Frankrijk de grootste nationale feestdag. Deze dag wordt in heel Frankrijk gevierd met verschillende evenementen, waaronder een militaire parade in Parijs. Omdat dit een vrije dag is voor de Fransen, zijn winkels en andere instellingen (zoals musea) gesloten. 

 • Maria Hemelvaart

Maria Hemelvaart, Jour de l’assomption de Marie in het Frans, is een katholieke feestdag. Deze wordt gevierd op 15 augustus in heel Frankrijk. Maria Hemelvaart is een officiële feestdag in Frankrijk. Winkels zijn op deze dag gesloten, maar ook instellingen zoals musea. Dit is dus geen geschikte dag om souvenirs te gaan shoppen of een dagje uit te plannen. 

Feestdagen in het najaar 

In het najaar zijn in Frankrijk twee officiële feestdagen. Dit zijn: 

 • Allerheiligen

Allerheiligen, la Toussaint in het Frans, is een katholieke feestdag die jaarlijks op 1 november wordt gevierd. Dit geldt voor heel Frankrijk. Op deze dag worden alle heiligen van de katholieke kerk herdacht en in de kerk vereerd. In heel Frankrijk is Allerheiligen een officiële vrije dag. Houd er dus rekening mee dat winkels en instellingen de hele dag gesloten zijn. 

 • Wapenstilstand 1918

De wapenstilstand van 1918, in het Frans l’Armistice, is een herdenkingsdag. Hierop wordt de wapenstilstand aan het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Dit gebeurt jaarlijks in heel Frankrijk op 11 november. Dit is een herdenkingsdag, die in heel Frankrijk als officiële vrije dag geldt. In de hoofdstad Parijs vindt op deze dag jaarlijks een militaire parade plaats, en er wordt een krans neergelegd bij de Arc de Triomphe om de gevallen soldaten te herdenken. Je zult op deze dag dan ook veel mensen in zwarte kleding zien lopen. Verder zijn winkels en andere instellingen gesloten op deze dag. 

Feestdagen in de winter 

In de winter worden in Frankrijk, net als in Nederland, kerst en nieuwjaar gevierd. In Frankrijk moet je tijdens kerst en nieuwjaar rekening houden met het volgende: 

 • Kerst

Kerst wordt in Frankrijk gevierd op dezelfde dagen als in Nederland: 25 en 26 december. Let op: tweede kerstdag wordt in Frankrijk alleen gevierd in bepaalde regio's. Dit zijn Alsace (de Elzas), Moselle (het departement Moezel), en de overzeese gebieden Guadeloupe, Martinique en Frans-Polynesië. Op eerste kerstdag zijn de instellingen en winkels in Frankrijk gesloten. Zorg dus dat je op deze dag geen belangrijke inkopen hoeft te doen. In de gebieden waar tweede kerstdag ook wordt gevierd, zullen de winkels en andere instellingen op deze dag ook gesloten zijn. 

 • Nieuwjaar

Ook nieuwjaar wordt in Frankrijk op dezelfde datum gevierd als Nederland, namelijk 1 januari. Dit geldt voor heel Frankrijk. Op nieuwjaarsdag moet je er rekening mee houden dat winkels en instellingen in het hele land gesloten zijn.