Ga naar inhoud

Eten en eetgewoontes Portugal

Van gebakjes als pastel de nata tot hartige visstoofpot: de Portugese keuken heeft veel bijzondere en lekkere gerechten. Deze hebben een rijke smaak door het toevoegen van specerijen als kaneel en kruidnagel. Als je naar Portugal op vakantie gaat, ben je vast benieuwd wat je hier kunt verwachten qua eten en eetgewoontes. Je leest er op deze pagina alles over. 

Ontbijten in Portugal 

Het ontbijt (café-da-manhã) is in Portugal geen uitgebreide of belangrijke maaltijd. Ontbijten wordt hier namelijk gezien als iets dat nog even snel moet gebeuren voordat de werkdag begint. Een groot ontbijt zoals in Engeland hoef je in Portugal daarom niet te verwachten. De meeste Portugezen ontbijten met een kop koffie en een licht broodje. Toast bijvoorbeeld (in het Portugees torrada genoemd), of een croissantje. Licht en eenvoudig ontbijten is de gewoonte, en de koffie (een espresso of ‘gala’, koffie met veel melk) staat centraal. Je koffie, met eventueel een broodje, kun je halen bij één van de vele koffiebarretjes die je in Portugal vindt.  

Lunchen in Portugal 

De lunch (almoço) is in Portugal erg belangrijk. Portugezen nemen er dan ook uitgebreid de tijd voor, vaak wel zo’n twee uur. Meestal wordt de lunch gegeten tussen 1 en 3 uur ‘s middags. De Portugese lunch is een stevige maaltijd met drie gangen: een voorgerecht, hoofdgerecht en koffie na. De maaltijd begint vaak met een soepje, zoals caldo verde. Dit is een Portugese soep van groene kool, met aardappel en worst erdoor. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit vlees of vis met aardappelen of rijst, met nog een salade ernaast.  

Of het hoofdgerecht met vlees of vis is, hangt ervan af waar je bent in Portugal. In de steden bij de kust, zoals Lissabon en Porto, wordt veel vis gegeten. Verder in het binnenland kom je vaker gerechten tegen met kip, varkensvlees of rund. Een typisch Portugees visgerecht dat je kunt tegenkomen is bacalhau, gedroogde en gezouten kabeljauw die wordt bereid met ui, koriander en olijfolie. Als vleesgerecht wordt bijvoorbeeld frango piri piri geserveerd. Dit is pikante kip, die opgediend wordt met rijst en groenten. 

Bij de lunch in Portugal is het normaal om een glas wijn te drinken. Of dit witte of rode wijn is, hangt ervan af bij welk gerecht het wordt gedronken. Na de lunch wordt meestal koffie gedronken, of een glas port. 

Avondeten in Portugal 

Ook het avondeten (jantar) is in Portugal een uitgebreide warme maaltijd. Deze wordt later gegeten dan in Nederland: vaak pas rond een uur of 8 of 9. Restaurants gaan meestal ook pas om 7 uur ‘s avonds open voor het avondeten. Net als de lunch bestaat het Portugese avondeten uit drie gangen. De maaltijd begint vaak met een soepje met brood erbij. Dan volgt een groot hoofdgerecht met vlees of vis. Hierbij worden gerechten gegeten als cataplana de marisco, een stoofpot van verse vis, wijn, tomaten en veel kruiden. Maar ook vleesgerechten als arroz de pato, rijst met eend, zijn een populaire optie bij het avondeten. Bij het avondeten drinken Portugezen graag een glas wijn, passend bij het hoofdgerecht. 

Portugese desserts 

Portugezen houden van zoetigheid na hun avondmaaltijd, waardoor de Portugese keuken veel heerlijke zoete toetjes kent. De Portugese nagerechten, lokaal bekend als sobremesa, zijn vaak machtige gerechten. Bijvoorbeeld pudim flan, een stevige pudding met karamel. Of arroz doce, een zoete rijstepap die opgediend wordt met kaneel. Maar nog het meest populaire toetje in Portugal is de bolo de bolacha. Dit is een taart van biscuitjes, overgoten met koffie en room.  

Goed verzekerd op reis naar Portugal 

Ga je naar Portugal op vakantie? Sluit dan voor vertrek een goede reisverzekering af. Zo ben je verzekerd van hulp als er iets misgaat, bijvoorbeeld als je je bagage kwijtraakt of ziek wordt tijdens je vakantie. Met een reisverzekering geniet je zonder zorgen van je reis naar Portugal. Een reisverzekering sluit je bij Univé in enkele klikken online af. Daarbij bereken je meteen hoe hoog jouw premie wordt.  

Bereken jouw premie