Ga naar inhoud

Eten en eetgewoontes Griekenland

In Griekenland kom je andere eetgewoontes tegen dan in Nederland. Gyros en souvlaki zijn voorbeelden van bekende Griekse gerechten, maar de Griekse keuken heeft nog veel meer te bieden. Wat eten ze in Griekenland, en wat zijn hier de typische eetgewoontes? Je leest op deze pagina alles over het eten en drinken in Griekenland. 

Ontbijten in Griekenland  

In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het ‘gewone’ kopje koffie zijn beide populair. Bij het bestellen van een normaal kopje koffie, ‘ellinikos kafes’ in het Grieks, ontvang je een klein kopje. Vaak is deze koffie zelf gemaakt, en vrij sterk.  

Lunchen in Griekenland 

In Griekenland wordt er meestal geluncht tussen 12.00 en 15.00 uur met een warme maaltijd. Vaak zijn dit gerechten met veel verse producten. Denk hierbij aan verse groenten, vis en vlees. Typische lunchgerechten in Griekenland zijn bijvoorbeeld spanakopita (een Griekse hartige taart) of een kofta (een Griekse gehaktbal) met een tomatensaus. 

Avondeten in Griekenland 

Binnen de Griekse cultuur is het normaal om lang met elkaar te tafelen. Dit betekent vaak dat de lunch ook een stuk later is afgelopen dan dat wij in Nederland gewend zijn. Hierdoor schuiven de Grieken daarom vaak ook wat later aan voor het avondeten. Meestal is dit rond 21.00 uur. Ga je binnenkort op vakantie naar Griekenland? En eet je toch liever wat eerder? Geen probleem. Bijna alle restaurants zijn al wel eerder geopend voor het avondeten.  

Wanneer je aanschuift in een Grieks restaurant, is er een aantal gerechten dat je in ieder geval niet mag missen. Denk bijvoorbeeld aan een typisch Griekse moussaka (een soort lasagne), souvlaki of gyros (op Griekse wijze gekruid en gebraden vlees), en natuurlijk iets met fetakaas of tzatziki (een frisse yoghurtsaus met komkommer). 

Desserts in Griekenland 

In Griekenland sluit men een maaltijd graag af met zoetigheid. Dit is ook wel terug te zien in het grote aanbod aan toetjes die het land te bieden heeft. Een aantal nagerechten die je in ieder geval op de kaart tegenkomt zijn: Griekse yoghurt met walnoten en honing, gilko tou koutaliou (een lepel vol zoetigheid) en rizogalo (een toetje met rijstepap).   

Goed verzekerd op reis naar Griekenland

Heb je binnenkort een reis naar Griekenland op de planning staan? Zorg dan dat je onbezorgd van huis kunt vertrekken. Bekijk daarom voor vertrek of je een goede reisverzekering hebt afgesloten. Zo ben je verzekerd van hulp wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt tijdens je vakantie. Het afsluiten van een reisverzekering bij Univé is gemakkelijk, en online af te sluiten. 

Bereken jouw premie