Ga naar inhoud

Betalen in Italië

Kun je in Italië eigenlijk wel pinnen, of moet je daar contant betalen? En is het hier mogelijk om te betalen met jouw Nederlandse bankpas, of heb je een ander betaalmiddel zoals een creditcard nodig? Dit zijn dingen die je je kunt afvragen rond betalen in Italië. Gelukkig heb je hier geen speciale pas voor nodig. Hoewel je niet op alle plekken kunt pinnen, is jouw Nederlandse bankpas hier gewoon te gebruiken als betaalmiddel. 

Munteenheid van Italië 

In Italië wordt, net als in Nederland, met euro's betaald. Italië is namelijk lid van de EU, waar de euro het betaalmiddel is. Sinds 2002 is de euro de munt van Italië: daarvoor werd in het land betaald met Italiaanse Lires. Deze zijn inmiddels afgeschaft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je voor Italië jouw contante geld moet inwisselen. Ook hoef je niet te letten op wisselkoersen. 

Pinnen in Italië 

In Italië kun je op de meeste plekken gewoon pinnen. Dit kan met je eigen pinpas: jouw Nederlandse bankpas is hier namelijk een geldig betaalmiddel. Daarnaast is betalen met een creditcard op plekken waar je kunt pinnen vaak ook mogelijk. Pinnen zal in elk geval mogelijk zijn in de meeste grote steden of winkels en restaurants die bij een keten horen. In kleine dorpjes of kleine winkeltjes en horecazaken is het mogelijk dat je er niet altijd kunt pinnen. Als je deze bezoekt, is het dus handig om wat contant geld mee te nemen. 

Contant geld haal je in Italië makkelijk op bij een bancomat, oftewel geldautomaat. Deze vind je in Italië op veel plekken, vooral in de grotere steden. Maak je dus geen zorgen als je ergens niet kunt pinnen en je hebt geen (of te weinig) contant geld bij je. Je kunt binnen enkele minuten genoeg contant geld pinnen in de buurt. Let op: het gebruik van een geldautomaat is niet altijd gratis. Hierbij kan een klein bedrag gerekend worden. Dit wordt wel altijd aangegeven op het scherm van de geldautomaat. 

Betalen met je telefoon in Italië 

Heb jij de optie om te pinnen met een bankpas op je telefoon? Dan zul je dit ook in het buitenland kunnen doen. In Italië kun je pinnen met je telefoon op alle plekken waar het mogelijk is om met je pinpas te betalen. Betalen met je telefoon werkt hier hetzelfde als in Nederland. 

Reisverzekering voor Italië 

Als je op vakantie gaat naar Italië, is het verstandig om dat goed verzekerd te doen. Met een reisverzekering kun je namelijk rekenen op hulp als er iets vervelends gebeurt op reis. Bijvoorbeeld dat je telefoon kapotgaat, of je wordt ziek. Zo kun jij zorgeloos genieten van je reis naar Italië. Bij Univé sluit je in slechts een paar minuten online jouw reisverzekering af. Ook handig: daarbij bereken je meteen je premie. 

Bereken jouw premie