Ga naar inhoud

Wanneer je iets kleins geeft aan een ander, wordt de wereld een stuk leuker

Het is een opvallende verschijning, het Tiny Buurthouse van Willem Dieleman. Met zijn enorme bakfiets, inclusief sta-lamp en kamerplantjes, rijdt hij heel Amsterdam en omgeving door om mensen met elkaar in contact te brengen.

De kracht van een pannenkoek

Willem zijn missie ontstaat vanuit zijn pannenkoekenreis Pancake Adventures. Tijdens deze tweeëneenhalf jaar durende reis bakt hij over de hele wereld pannenkoeken. Als mensen beter beseffen hoeveel je eigenlijk terugkrijgt wanneer je iets kleins geeft aan een ander, wordt de wereld een stuk leuker. Een pannenkoek leent zich daar perfect voor, want dat is klein en simpel en kun je heel makkelijk aan iedereen geven.”

Een nieuw perspectief

Bij terugkomst kijkt Willem met andere ogen naar zijn eigen stad. Hij ziet dat ook hier veel behoefte is aan verbinding en saamhorigheid. “Het viel me meer op dat er in Amsterdam heel veel mensen op straat leven. Daarnaast communiceerde ik meer met organisaties die goede dingen doen. Zo kwam ik erachter dat er heel veel organisaties in Amsterdam zijn die iets doen voor de medemens. Tegelijkertijd merkte ik ook dat zij niet veel tijd over hadden om iets leuks neer te zetten. Ze waren vooral bezig met hun kerntaak: het bieden van zorg. Daardoor kwam ik op het idee om zelf iets op te zetten”, vertelt Willem.

Pannenkoeken uitdelen

Zo ontstaat de pannenkoekenbak-fiets. Iemand bestuurt de fiets, Willem bakt pannenkoeken en deelt deze al rijdende aan mensen uit. Vaak stopt hij ook bij een verzorgingstehuis of een daklozenopvang. 'Met mijn projecten wil ik de algehele sociale cohesie in de stad juist versterken. Ik richt mij niet op een specifieke doelgroep,' vertelt Willem trots.

Van pannenkoekenbak-fiets naar Tiny Buurthouse

Nederland kent veel buurthuizen, maar Willem merkt dat het best een drempel is om er naar binnen te stappen voor een bezoek. “Dat vond ik heel erg zonde. Daarom besloot ik de muren weg te halen en met een grappig initiatief het buurthuis naar buiten te brengen. Vanuit die visie is het Tiny Buurthouse ontstaan.” Mede met behulp van het Univé Buurtfonds bouwt hij zijn pannenkoekenbak-fiets om tot Tiny Buurthouse. Hij schaft een elektrische bakfiets aan die hij omtovert tot een veilige, hygiënische en ruime variant.

Ruimte voor andere initiatieven

Al bakkend komt Willem al snel tot de conclusie dat het niet zozeer om de pannenkoeken gaat. “Mensen zoeken een excuus om een praatje te maken. Ik besefte me dat als je de nieuwsgierigheid van mensen weet te prikkelen, je op een hele ongedwongen manier een gesprek kunt aangaan. En dat dat op veel meer manieren kan dan door alleen pannenkoeken te bakken. Ik kwam tot het inzicht dat iedereen de bakfiets zou moeten kunnen lenen voor hun eigen initiatief. Denk bijvoorbeeld aan een DJ die op de hoek van de straat plaatjes draait”.

De tijd nemen voor iemand

Zo stelde Willem in Houten zijn fiets beschikbaar aan vier knutselende dames. Na afloop fietste Willem nog een rondje door de stad met één van hen.  “In dat ritje heeft ze mij haar levensverhaal verteld, wat best pittig was. Toen merkte ik weer hoe belangrijk het is om de tijd te nemen voor iemand. En dat als je iemand een ervaring biedt, het makkelijker praat en een gesprek vanzelf op gang komt. Ik vond het heel mooi dat ze haar verhaal met me wilde delen. Hoewel ik liever had gehad dat er nog iemand in de bakfiets zat aan wie ze het had verteld. Dat is uiteindelijk mijn doel.”

Mensen met elkaar verbinden

Het project van Willem is en blijft dan ook een experiment. “Ik heb al wel gemerkt dat het heel moeilijk is om twee onbekende mensen met elkaar in contact te brengen en hen ook echt de diepte in te laten gaan. Ik ben al druk bezig met het bedenken hoe ik dat voor elkaar kan krijgen. Want dat is volgens mij waar iedereen in de sociale sector mee worstelt”.

Univé Buurtfonds

Dit buurtinitiatief heeft bij de realisatie financiële steun gekregen van het Univé Buurtfonds. Deze stichting ondersteunt lokale en kleinschalige projecten die de leefomgeving écht fijner en veiliger maken.