Ga naar inhoud

Meer verbinding in de buurt door samen te schaken

Het is Bauke Sangers en zijn buren uit Bilthoven een doorn in het oog: de speeltuin bij hen in de wijk. Het ene na het andere speeltoestel wordt afgekeurd en verdwijnt. Bovendien zijn er 's avonds veel hangjongeren. De plek staat op de nominatielijst van de gemeente om verwijderd te worden. Bauke en zijn buren besluiten de handen ineen te slaan en knappen de boel met de hele buurt op. Van een betegeld pleintje transformeerden ze het stukje grond in een half jaar tot een gezellige en groene plek met speeltoestellen, een doolhof en een wilgentunnel. Maar Bauke mist nog iets.

Schaken in de buitenlucht

Voetballen is door ruimtegebrek geen optie en dus denkt Bauke na over een andere invulling. “Ik zocht naar iets wat je samen kunt doen, wat rustig en gezellig is. Zo kwam ik op het idee van een schaaktafel.” Na een korte online zoektocht stuit Bauke al snel op het initiatief ‘Urban Chess’, een organisatie die in Nederland al meer dan honderd schaaktafels heeft geplaatst. Als deelnemer aan ‘Urban Chess‘ kom je wekelijks op een openbare plek in groepsverband samen om te schaken.

De charme van het schaakspel

“Schaken is een hele gemakkelijke manier om bij elkaar te komen. Je ontmoet elkaar, bent lekker buiten en maakt heel makkelijk een praatje met iemand als je zit te schaken. Bovendien doe je ook nog aan braintraining. Ik was dus direct enthousiast”, legt Bauke uit.

Vier schaaktafels

Bauke roept hulp in van Univé Buurtfonds die een financiële bijdrage gaf voor vier schaaktafels. Van het overgebleven geld liet hij vijftig schaaksetjes maken voor mensen die voor het eerst komen schaken en dat vaker willen gaan doen. Ook hebben we een houten paal geregeld met daarop een QR-code. Als je die scant, kom je op een pagina die uitlegt wat we hier doen en hoe je kunt deelnemen.”

Toenemende populariteit

Hoewel hij zelf geen fanatieke schaker is, zit Bauke elke zondag om elf uur in de buurttuin. Puur voor de lol en omdat hij iets leuks wil neerzetten op de speelplaats, wat meer cohesie in de buurt brengt. Het had wat aanlooptijd nodig, maar inmiddels komen er steeds meer mensen naar de ‘schaakclub’. Zelfs van buiten Bilthoven. “We zijn nu een paar maanden onderweg. In het begin kwamen er veel jongeren op af, maar inmiddels weten ook de leden van de schaakvereniging ons te vinden. Dat geeft een leuke variatie. In de zomer hebben we zelfs een extra avond ingepland”, vertelt Bauke.

Verhalen delen over het bord

De schaaktafels spreken ook ouderen aan. Zo schaakt Bauke regelmatig met een buurtbewoner die graag wedstrijden van vroeger aan hem uitlegt. “Ik vind het heerlijk om te zien hoe hij op de praatstoel zit en over eerder gespeelde wedstrijd vertelt. Hij had het schaken wat laten varen, maar door de schaaktafels hier in de buurt heeft hij het weer opgepakt. Dat is toch geweldig?”

Gemeenschappelijk goed

Door het vele animo is er inmiddels ook een appgroep, die steeds verder groeit. “Dat werkt wel fijn, want dan weet je wie er komen. Het blijft natuurlijk een vrijblijvend iets. De enige zekerheid is dat het áltijd doorgaat. Behalve als het regent”, lacht Bauke. “Verder zijn het natuurlijk niet mijn schaaktafels. Ze zijn van iedereen. Als anderen besluiten om op dinsdagavond te gaan schaken, dan moedig ik ze daar vooral in aan. Maar om ervoor te zorgen dat de schaaktafels daadwerkelijk worden gebruikt, heb je wel iemand nodig die de boel aanjaagt. En dat doe ik met alle liefde.”

Univé Buurtfonds

Dit buurtinitiatief heeft bij de realisatie financiële steun gekregen van het Univé Buurtfonds. Deze stichting ondersteunt lokale en kleinschalige projecten die de leefomgeving écht fijner en veiliger maken. Heb jij een idee voor je buurt? OF wil je een project starten? Bekijlk de mogelijkheden via Univé Buurtfonds.