Ga naar inhoud

“Ik vind het geweldig dat ik met behulp van Univé dit soort mooie en nuttige dingen kan doen"

Adviseur René Hogenkamp werkt al 30 jaar bij Univé en is nog steeds dol op zijn werk. Het is niet voor niets dat zijn collega’s regelmatig ‘René van Univé’ roepen. Elke ochtend gaat hij fluitend naar de Univé winkel in Lemelerveld en aan het einde van de middag gaat hij ook weer fluitend naar huis. Dat plezier in zijn werk haalt hij vooral uit het contact met mensen. 

Een andere sfeer, dezelfde missie

René begint in 1994 als verzekeringsadviseur bij de Univé-winkel in Staphorst. Na zeven jaar komt er een plekje vrij in de winkel in zijn woonplaats Dalfsen. Daar werkt hij meer dan twintig jaar wanneer hij in april vorig jaar wordt gevraagd om naar de winkel in Lemelerveld te komen. “Het leek mij leuk om weer eens wat nieuws te proberen. Het kantoor in Lemelerveld is een verzamelkantoor, je vindt er ook een Regiobank en een makelaar, en dat brengt toch net weer even een andere sfeer met zich mee. In Dalfsen kende ik negen van de tien mensen die aan mijn bureau kwamen zitten, ik vind het een leuke uitdaging om hier eenzelfde band op te bouwen met de mensen.”

Een persoonlijke aanpak

Wat René zo mooi vindt aan Univé is dat ze lokaal actief zijn waardoor klanten een plek hebben om naartoe te gaan, vindt hij ook een pluspunt. Hij werkt graag voor Univé omdat ze als coöperatie geen winstoogmerk hebben, wat winst oplevert voor de leden. René is dan ook wat je noemt een echt ‘mensenmens’. “Ik ben iemand die graag met iemand in gesprek gaat, het liefst aan een bureau zodat je elkaar in de ogen kunt kijken.” René is altijd geïnteresseerd in mensen en maakt graag tijd voor ze. “Als een klant bij mij op gesprek komt, gaat het niet alleen maar over verzekeringen. Ik wil de mensen die bij mij komen echt leren kennen, er voor ze zijn. Dus van het uur dat we samen zitten, gaat het eerste half uur over koetjes en kalfjes. Ik werk nog geen jaar op dit kantoor, maar mensen begroeten me al met ‘Hé René!’. Ook komen er nog regelmatig mensen uit Dalfsen bij me op kantoor. Dat vind ik mooi.”

Meer dan alleen advies

René is groot voorstander van de maatschappelijke initiatieven van Univé, al vindt hij zelf ‘ambassadeur’ een groot woord. Met name van het Buurtfonds, de stichting Voor Elkaar en de Goed Doen dagen. Vorig jaar nog hielp hij de voorzitter van de EHBO-vereniging in Lemelerveld aan een nieuwe verzekering én met het aanmelden voor de actie waarbij je een AED voor je buurt kan winnen. “Ik hem Wim geholpen met de online aanmelding. En wat bleek? Wim kreeg de meeste stemmen! Inmiddels hangt de AED, dus binnenkort ga ik samen met Wim en de AED op de foto,” vertelt René trots.

Goed doen

Volgens René is er niets leukers dan mensen helpen en geld weggeven. Zo heeft hij een jaar lang in de toekenningscommissie van de stichting Voor Elkaar gezeten en is hij groot fan van de eerder genoemde Goed Doen dagen. Iedereen die bij Univé Stad en Land werkt, mag vier dagen per jaar onder werktijd vrijwilligerswerk doen. “Daar zou ik graag ambassadeur van willen worden. Ik vind het echt zo zonde wanneer collega’s die dagen niet gebruiken, want het is zo betekenisvol. Je mag zelf weten wat je gaat doen en wanneer je dat doet. Er valt zoveel te bedenken! Zelf heb ik anderhalf jaar terug een jaar lang om de week op vrijdag maaltijden uitgedeeld bij een verzorgingshuis en dat gaf zoveel voldoening”, vertelt René.

Geluk om te geven

Ook met de €250 die alle collega’s binnen Univé Stad en Land aan het einde van het jaar krijgen, is René altijd ontzettend blij. René: “Ik heb het nu drie keer weg mogen geven. De eerste keer gaf ik het aan een egelopvang en vorig jaar aan dierenopvang Flappers. Er stond in de krant dat ze 250 gedumpte cavia’s over het hek gezet hebben gekregen, dus zij konden het volgens mij goed gebruiken.” 

Een sprong voor ALS

Zijn budget voor dit jaar is hij al op 1 januari kwijt. De nieuwjaarsduik stond al een hele poos op zijn lijstje. “De nieuwjaarsduik in Dalfsen werd dit jaar voor de tiende keer georganiseerd, met ALS als goed doel. Dat leek me een mooie gelegenheid om mee te doen. Ik ben aan de slag gegaan met sponsoring, in de buurt en bij vrienden en familie heb ik geld opgehaald. Ook heb ik op het intranet van Univé een oproep geplaatst dat wanneer collega’s niet wisten wat ze met hun €250 moesten doen, deze naar mij konden doorsturen zodat ik het aan ALS Nederland kon geven. Uiteindelijk had ik in twee weken tijd ruim €1.700 bij elkaar. Ik vind het geweldig dat ik met behulp van Univé dit soort mooie en nuttige dingen kan doen, zelfs als ik er in de winter het ijskoude water voor in moet!”