Ga naar inhoud

Uitsluitingen

Univé wil alleen investeren in bedrijven die aan ons verantwoord beleggen beleid voldoen.

Wanneer sluit Univé bedrijven uit?

Univé wil alleen investeren in bedrijven die aan ons verantwoord beleggen beleid voldoen. Als een bedrijf dat niet doet, geeft Univé het bedrijf 3 jaar de tijd om te verbeteren. Als dat niet gebeurt, zal Univé overwegen niet meer in het bedrijf te beleggen.

Het verwijderen van individuele bedrijven uit de beleggingsportefeuille vraagt echter volledige controle over de selectie van deze bedrijven. Omdat Univé gebruik maakt van beleggingsfondsen is dat niet het geval en zullen wij de fondsmanager vragen het bedrijf te verwijderen. Als dat niet gebeurt zullen wij overwegen het beleggingsfonds te verkopen.

Grenswaarde voor niet-duurzame beleggingen

Omdat de verkoop van een beleggingsfonds een grote financiële en operationele impact heeft, wordt zo’n besluit niet zomaar genomen. Daarom hanteren we een grenswaarde; maximaal 1% van al het geld dat Univé belegt, mag geïnvesteerd worden in bedrijven die zich niet aan het beleggingsbeleid houden.

Wordt deze grenswaarde overschreden, dan zoekt Univé naar een alternatief dat beter past binnen ons verantwoord beleggen beleid en dat haalbaar is. Zo dragen we bij aan het waarborgen van de financiële stabiliteit van Univé en zorgen wij er tegelijkertijd voor dat 99% van de investeringen aan ons verantwoord beleggen beleid voldoet.

Bedrijfsactiviteiten die Univé uitsluit

Univé kiest ervoor om in elk geval onderstaande bedrijfsactiviteiten en ondernemingen uit te sluiten. Hierbij volgen wij de grenswaarden zoals deze door duurzame beleggingsindices worden gebruikt.

  • Nucleaire wapens, biologische en chemische wapens, conventionele wapens en civiele wapens.
  • De productie, toelevering, distributie en/of verkoop van tabak en tabak gerelateerde producten.
  • Bedrijven die de UNGC-principes materieel en structureel schenden. Dit omvat het uitsluiten van bedrijven waarvan bekend is dat zij de mensen- of arbeidsrechten op grove wijze schenden, ernstige milieuschade veroorzaken of betrokken zijn bij ernstige fraude.
  • Uitsluitingen binnen energie zoals productie van kolen (kolenmijnbouw), het gebruik van kolen bij elektriciteitsopwekking en controversiële olie- en gaswinning (waaronder teerzanden).

Naast het toepassen van bovenstaande uitsluitingen maken wij gebruik van een afbouwend transitiepad voor bedrijven in de fossiele industrie.

Zie ons Verantwoord Beleggen Beleid voor meer informatie over onze uitsluitingen.