Ga naar inhoud

5 april 2022Met elkaar

Henk Boelen raapt iedere dag afval: al 453 shoppers gevuld

Van drank- en eetverpakkingen tot ondergoed en van zaklampen tot gebruikte katheders: in de afgelopen drie jaar heeft Henk Boelen (70) uit Zuidwolde 453 grote shoppers gevuld met afval.

Iedere dag loopt hij aan de noordzijde van het dorp een rondje en ruimt hij al het zwerfafval dat hij tegenkomt op. “Ik grap weleens tegen mensen dat ik een taakstraf heb”, vertelt hij lachend.

Boelen begon met wandelen omdat hij meer wilde bewegen. Onderweg kwam hij echter zoveel afval tegen, dat hij zich meer en meer begon te ergeren. “Mensen lijken er totaal niet bij na te denken”, begint hij. “Ik besloot de negatieve energie om te zetten in positieve en onderweg op te gaan ruimen.”

‘Zo uit het raam gesmeten’
Iedere dag loopt hij een rondje van een kilometer of vijf. De routes verschillen. “Het is goed voor mijn gezondheid en voor flora en fauna”, licht hij toe. Na al die jaren weet hij precies waar hij het meeste afval kan vinden. “Er is een plek waar ik al twee jaar lang, iedere maandag zes lege Amstelblikjes, vier blikjes Cola-Berenburg en een aantal Aldi-blikjes vind. Als ik er maar vijf vind, weet ik dat ik niet goed genoeg gezocht heb. Er wordt altijd gezegd dat scholieren de boel versmeren, maar niets is minder waar. Alle spullen die ik vind komen uit auto’s. Meestal zo uit het raam gesmeten.”

Ondergoed, een gezinsverpakking condooms en incontinentieluiers
Tijdens het wandelen vindt hij de meest uiteenlopende spullen. Van bh’s en slipjes tot kentekenbewijzen, gereedschap of nog halfvolle pizzadozen. Het meest gekke wat Boelen tijdens het opruimen heeft gevonden? “Een gezinsverpakking condooms”, vertelt hij lachend. “De verpakking zat nog dicht. Iemand was het waarschijnlijk niet eens met de plannen van de ander.” Ook vindt hij af en toe aangereden of dode dieren. “En de afgelopen weken heb ik al twee gebruikte katheders gevonden”, somt hij op. “Daarnaast vind ik regelmatig incontinentieluiers.”

‘Schonere omgeving blijft schoner’
Ondanks dat hij bijna iedere dag met een volle shopper terugkeert merkt hij dat het opruimen effect heeft. “Een schonere omgeving blijft blijkbaar ook veel schoner.” Ook volgen al verschillende dorpsgenoten zijn voorbeeld. “Goed voorbeeld doet goed volgen. Er zijn inmiddels al meerdere mensen die andere delen van de omgeving schoonhouden.” Als hij onderweg is krijgt hij regelmatig positieve reacties en complimenten. Mensen toeteren of steken hun duim omhoog.

Handschoenen aan, grijper mee
Boelen loopt zijn ronde altijd met handschoenen aan en pakt het afval alleen met een grijper op. “Ik raad dat anderen ook zeker aan. Vaak kun je ze gratis krijgen bij de gemeentewerf. En sommige gemeenten komen het afval dat je vindt gratis bij je ophalen.” De vele wandelingen zorgen ervoor dat Boelen ieder jaar minstens twee paar wandelschoenen verslijt. Daarom verrasten medewerkers van Univé Noord-Nederland hem met een nieuw paar stevige wandelschoenen.

Deel dit bericht