Ga naar inhoud

30 oktober 2023Veilig verkeer

Zo zorg jij dat je zichtbaar bent

Het is weer langer donker. Zonder fietsverlichting ben je dus bijna niet zichtbaar voor andere weggebruikers. Zo kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. Zorg dat je opvalt, breng jouw fietsverlichting op orde!

Zodra het weer langer donker is, neemt het aantal ongelukken toe. Uit onderzoek van de overheid blijkt dat je met goede verlichting 20 procent minder kans hebt om in het donker te worden aangereden. Dus lichten aan en gaan!

Een aantal tips:

Breng jouw fietsverlichting op orde
Het is niet alleen veiliger, in het donker en bij slecht zicht ben je verplicht om je fietsverlichting aan te hebben. Controleer dus voordat je weggaat of jouw voor- en achterlicht nog (voldoende) schijnt en laat ze tijdig repareren!

Let ook op de reflectoren
Ook reflectoren op de fiets zijn verplicht. Zo moet er op de achterkant een rode reflector zitten, moeten de pedalen van jouw fiets voorzien zijn van gele reflectoren en jouw banden van bijvoorbeeld reflecterende strepen.

Kies een opvallende jas
Hoe donkerder het buiten wordt, hoe donkerder we ons vaak kleden. Door voor een opvallende jas te kiezen met reflectie zorg je ervoor dat je beter zichtbaar bent.

Ga voor een bekende route
In het donker zie je zelf de weg ook minder goed. Fietsverlichting helpt dan. Door daarnaast een bekende route te kiezen, voorkom je die onverwachte scherpe bocht of een obstakel op de weg.

Blijft alert
Appen of bellen op de fiets mag al een poosje niet meer. Denk er ook om dat je geen koptelefoon of oortjes draagt. Dan hoor je ander verkeer beter aankomen.

Deel dit bericht