Ga naar inhoud

3 augustus 2023Ondernemen

Wijngoed Drenthe: “Iedere rij geeft je een ander vergezicht”

Een wijngaard in Drenthe: het is misschien niet de meest logische combinatie. Maar Randy en Ronan Kroek uit Ruinerwold willen het tegendeel bewijzen. Dus zijn vader en zoon gestart met Wijngoed Drenthe.

Wijngoed Drenthe ligt bij vakantiepark De Toffe Peer, waar Randy samen met zijn vrouw Annet de eigenaar van is. “We hadden 8000 m2 grond over”, legt Randy uit. “Het vakantiepark uitbreiden wilden we eigenlijk niet, we staan immers voor rust en kleinschaligheid en willen dat ook blijven garanderen voor onze gasten.”

“Samen van niets, iets maken”
Eind 2022 werd de knoop doorgehakt: Wijngoed Drenthe ging er komen. Omdat zoon Ronan (19) het vakantiepark later graag zou willen voortzetten, werd ook hij bij de plannen betrokken. “Het is fantastisch om samen van niets, iets te maken en een stuk grasland om te zetten in een wijngaard waar gasten, bezoekers en leerlingen een unieke leerzame beleving kunnen ervaren.”

Wat volgden waren drukke maanden van voorbereidingen. Er werden grondmonsters genomen om te kijken welke onderstam het beste bij de grond past, het tweetal ging op bezoek bij verschillende wijngaarden en het gehele terrein werd met de hand uitgelijnd. “We willen dat het net zoals bij de wijngaarden in bijvoorbeeld Frankrijk wordt. Iedere rij geeft je een ander vergezicht.”

Over 3 tot 4 jaar productief
Daarnaast werd er een weerstation aangelegd met beregeningssysteem en volgde het tweetal een opleiding aan de Wijnbouwschool. “En dan stond er nog geen plant”, lachen Randy en Ronan. Eind april gingen de druivenplanten de grond in. Nu is het vooral wachten tot de wijngaard over 3 tot 4 jaar productief zal zijn. En dan? “Dan gaan we een cuvée bubbel maken van vier soorten druiven”, leggen vader en zoon Kroek uit. “Ja, ook wij zijn heel benieuwd naar het eindproduct.”

Ambassadeur van Wijngoed Drenthe
Univé Noord-Nederland is ambassadeur van Wijngoed Drenthe. Met het ambassadeurschap willen we laten zien dat we het initiatief graag ondersteunen.

Deel dit bericht