Ga naar inhoud

5 april 2022Met elkaar

Vluchtelingen pakken hun leven weer op bij Hayema Heerd

De kinderen gaan hier naar school en een drietal mannen zijn aan het werk bij een klussenbedrijf. Ze krijgen Nederlandse les van vrijwilligers en helpen met klusjes in en om de kampeerboerderij.

Het is hartverwarmend om te zien wat Wil, eigenaresse van Hayema Heerd te Oldehove en haar man Hans samen met medewerkers, vrijwilligers en familie doen. En fijn dat we vanuit onze coöperatie daar een bijdrage aan kunnen leveren.

Diana Huisinga - Vos mocht vandaag tien iPad-apparaten overhandigen aan Wil. De tablets zijn voor vluchtelingen die hier worden opgevangen. Ze vervolgen hun studie met behulp van hun docent die vanuit zijn schuilkelder online les geeft. Anderen pakken online hun werk op.


Enkele weken geleden kreeg Diana via een vriendin het verzoek om dekens en handdoeken bij elkaar te brengen. Er kwamen namelijk die avond 30 tot 35 vluchtelingen aan die Wil en haar man Hans op gingen opvangen in het Stro-Hotel. De inzameling van spullen ging als een trein. Men kon er slapen en douchen en eten en drinken werd ook meteen geregeld.

Uiteindelijk kwamen er 58 mensen aan. Zij zijn ondergebracht op Hayema Heerd, maar ook in chalets en op een camping vlakbij. De groep bestond uit tien nationaliteiten, voornamelijk studenten en jonge gezinnen. Voorzien van de eerste levensbehoeften, waren ze nu toe aan de volgende stap, hun leven oppakken vanuit Oldehove.

Vanuit Univé Noord-Nederland kwam het idee om dergelijke lokale initiatieven verder te ondersteunen. Bijvoorbeeld door samen met computerservicebedrijf SOMCOM uit Assen deze groep vluchtelingen te helpen aan tien i-Pads. Gerard van SOMCOM heeft de tablets voorzien van nieuwe baterijen en een laadsnoer, waarna Diana ze kon ophalen en bezorgen op de Hayema Heerd.

Deel dit bericht